Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile “noului” Fond Proprietatea dau cu capul de tavan: cresc cu 25% la debutul şedinţei de joi faţă de preţul de referinţă de după corecţia ex-date. “Foarte puţini vânzători”. UPDATE: Limita de creştere de 25% a fost eliminată

Acţiunile “noului” Fond Proprietatea dau cu capul de...

Autor: Liviu Popescu

07.09.2023, 10:12 9279

UPDATE ora 11:00. Acţiunile au revenit la tranzacţionare după ce au fost suspendate din cauza aglomeraţiei investitorilor. Limita superioară de variaţie de +25% a fost eliminată. Acum acţiunile FP se apreciază cu 34%.

Cu 25% se apreciază acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la debutul şedinţei de astăzi, de la preţul de referinţă de 0,2615 lei, determinat ca urmare a corecţiei dividendului mamut, la aproximativ 0,327 lei, arată datele BVB.

Este prima şedinţă de tranzacţionare în care Fondul Proprietatea scoate din “bilanţ” ultima legătură pe care o avea cu Hidroelectrica – data ex-date pentru distribuirea de dividende record de pe urma listării companiei.

Potrivit reglementărilor BVB, plus 25% este limita superioară de creştere pe care Fondul Proprietatea o poate atinge astăzi. Acţiunile tranzacţionate astăzi nu dau dreptul la dividendele cu un randament de 90% plătite pe 29 septembrie. 

Acţiunile sunt în pre-deschidere pe fondul aglomeraţiei însă potrivit datelor din platformele brokerilor BID-urile, adică acţiunile pe care vor să le cumpere investitorii, se ridică la 37,7 milioane de unităţi. Însă sunt foarte puţini vânzători, ask-ul fiind golit în primele minute.

Milioane de unităţi. Însă sunt foarte puţini vânzători, ask-ul fiind golit în primele minute.

De unde acest raliu? În câteva calcule aşternute pe o foaie de hârtie răspunde Ovidiu Şerdean, broker IFB Finwest. 

Circa 22.000 de acţionari ai Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) vor primi pe 29 septembrie în conturi aproximativ 9,3 mld. lei sub formă de dividend într-o distribuţie record de cash care are potenţialul de a mişca în sus acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti.

Iar asta pentru că, potrivit analiştilor consultaţi de ZF, investitorii persoane fizice române, care au 22% din FP şi deci vor primi două miliarde de lei, sunt cotaţi cu şanse mari de a reintra la cumpărare, adică a reinvesti dividendele, ceea ce ar putea să ducă preţurile acţiunilor în sus, la fel cum s-a întâmplat când au fost eliberate sumele de pe urma ofertei publice iniţiale a Hidroelectrica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO