Burse - Fonduri mutuale

Actiunile gratuite de la SIF Transilvania incurca socotelile fondurilor mutuale

Actiunile gratuite de la SIF Transilvania incurca socotelile fondurilor mutuale

Eugen Voicu, presedinte Certinvest: Jumatate din piata fondurilor de investitii face calculul activelor intr-un fel, iar cealalta in alt fel. CNVM ar trebui sa ia o solutie prin care sa fie aplicat acelasi tratament tuturor fondurilor.

04.09.2007, 18:38 31

Actiunile SIF Transilvania (SIF3), provenite in urma majorarii de capital din 23 aprilie, continua sa fie blocate de la tranzactionare printr-o ordonanta a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). In lipsa unor prevederi clare, unele dintre bancile depozitare ale fondurilor mutuale includ aceste actiuni in calculul activelor fondurilor, altele nu.
Acest fapt poate duce la diferente importante de calcul al activelor nete si, implicit, al randamentelor fondurilor de investitii, in conditiile in care SIF Transilvania se numara printre principalele plasamente ale fondurilor de actiuni, cu o pondere care poate ajunge la 5% din activul net.
Singura banca depozitara care ia in considerare actiunile gratuite de la SIF Transilvania la calculul activelor nete este BRD, in timp ce ceilalti depozitari, printre care se numara BCR, Bancpost si ING Bank, nu iau in calcul actiunile blocate.
Printre fondurile de investitii ale caror active sunt calculate de BRD-Groupe Societe Generale se numara BT Clasic si BT Maxim, Concerto, Star Focus si Star Next, KD Optimus si KD Maximus, Capital Plus. Bancpost este depozitarul fondurilor Napoca si Transilvania, Bancpost Active Balanced si Bancpost Plus, iar ING Bank calculeaza si certifica activele fondurilor de investitii BCR Clasic, BCR Dinamic, BCR Expert, Vanguard Protector si FON, Integro.
Astfel, pot aparea diferente la calculul activelor nete si implicit al randamentului unitatii de fond, care nu reflecta in mod real performanta fondului de investitii, respectiv cat luarea sau neluarea in calcul a actiunilor gratuite SIF Transilvania. Astfel, fondurile care au ca depozitar BRD sunt avantajate la calculul activului net si al randamentului.
"Fondul cu plasamente diversificate Capital Plus poate aparea cu un randament mai mare decat fondul de actiuni Intercapital, pentru ca depozitarul fondului diversificat, si anume BRD, ia in calcul actiunile gratuite SIF3, in timp ce BCR, depozitarul fondului Intercapital, nu include actiunile SIF3", spune Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest care administreaza fondurile Intercapital si Capital Plus.
"Jumatate din piata fondurilor de investitii face calculul activelor intr-un fel, iar cealalta in alt fel. CNVM ar trebui sa ia o solutie prin care sa fie aplicat acelasi tratamenent tuturor fondurilor de investitii", considera reprezentantul Certinvest.
"Suspendarea actiunilor de la tranzactionare nu implica si o excluderea a lor de la calculul activelor fondurilor care detin actiuni gratuite SIF3. Dreptul de proprietate asupra actiunilor se exercita indiferent daca sunt sau nu tranzactionate acele actiuni, astfel este normal ca actiunile gratuite SIF3 sa fie luate in calcul", spune Cosmin Paunescu, presedintele societatii KD Investments care administreaza fondurile deschise de investitii KD Maximus si KD Optimus.
Totusi, decizia unora dintre depozitari de a nu lua in calcul aceste actiuni este explicata prin faptul ca in cazul in care instanta hotaraste anularea majorarii de capital, aceste actiuni vor fi anulate si nu vor mai avea nicio valoare.
Totusi, actiunile gratuite SIF Transilvania trebuie reflectate "intr-un fel" in valoarea activelor fondurilor de investitii, spune Walter Blaj, director general adjunct la Globinvest.
"Nu sunt inregistrate actiunile SIF3 pentru ca transferul lor este blocat la Registrul Unic. Disputarea actiunilor in instanta alaturi de posibilitatea ca majorarea de capital sa fie anulata este unul dintre motivele pe care CNVM le invoca atunci cand decide ca aceste actiuni sa nu apara in calculul activelor nete", spune Blaj.
Aplicarea unui tratament inegal pentru detinerea aceluiasi instrument financiar poate determina un avantaj pe termen lung de partea celor care au trecut in calculul activelor actiunile gratuite SIF3, sustin surse din piata.
"Legislatia in vigoare nu ofera suport pentru evaluarea in portofoliile fondurilor deschise de investitii a actiunilor rezultate din majorari de capital social inainte de momentul creditarii "efective" a acestor actiuni in conturile actionarilor. In cazul actiunilor gratuite SIF3, aceste actiuni nu au fost creditate in conturile fondurilor de investitii, deci nu pot fi vandute/cumparate sau pastrate in custodie. Mai mult, aceasta majorare de capital este in litigiu, deci nu este definitiv aprobata de instantele judecatoresti", spune Ioana Apa, manager securities services la ING Bank.
La sfarsitul lunii mai, administratorii fondurilor de investitii, alaturi de UNOPC, au inaintat catre CNVM propunerile de modificare a regulamentului 15 din 2004, care solicita ca actiunile gratuite, dar nealocate, sa fie incluse in activul fondurilor la data exercitarii dreptului de subscriere, intrucat existenta dreptului de subscriere nu garanteaza exercitarea acestuia. Aceasta modificare ar putea impiedica scaderea artificiala a valorii unitatii de fond.
Proiectul BVB de introducere a certificatelor de alocare va rezolva aceasta situatie anacronica a pietei de capital romanesti oferind un instrument clar si creditabil la o data certa pentru toti investorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO