Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile FP încheie şedinţa bursieră aproape de noi minime, într-o piaţă apatică

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

28.12.2011, 17:32 553

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,62%, într-o piaţă apatică şi în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 0,4% şi s-au apropiat din nou de cotaţia minimă înregistrată de la listarea la BVB.

Apatia pieţei a fost vizibilă încă din şedinţa precedentă, când lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, în condiţiile în care cei mai mulţi investitori au intrat în vacanţa prilejuită de sărbătorile de iarnă.

Puţinii investitori prezenţi miercuri la tranzacţionare au plasat încă din primele minute ordine pentru volume foarte reduse de acţiuni şi la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de marţi. Spre finalul şedinţei, unele ordine de vânzare au dus preţurile în jos, cu peste 2% în cazul titlurilor SIF Oltenia, SIF Moldova şi BRD, deşi volumul de acţiuni scoase la vânzare a fost redus.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro), a fost cu 39% peste lichiditatea de marţi, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 5,4 milioane lei, şi au asigurat 55% din rulaj. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost efectuată la 0,4204 lei, preţ cu 0,4% sub închiderea de marţi. Astfel, cotaţia s-a apropiat din nou de preţul minim înregistrat de la listarea la BVB. Cea mai redusă cotaţie a fost atinsă pe 28 noiembrie, când titlurile au fost tranzacţionate la 0,4151 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,83%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,16% sub închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,37%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Exceptând titlurile Fondului Proprietatea, rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia şi SIF Moldova, de câte 1,2 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a coborât cu 2,16%, la 1,044 lei, iar acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 2,2%, la 1,065 lei.

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au însumat aproape 120.000 de lei, valoare de două ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 250.000 de lei.

Titlurile firmei de service a autovehiculelor CIT Craiova (CIDT) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 45.000 de lei, iar preţul a urcat cu 16%, la 2,9 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Frankfurt era în scădere cu 0,4%, iar pieţele de la Paris şi Londra avansau cu cel mult 0,7%. Pe de altă parte, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est era în scădere cu până la 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO