Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Ceramica Iasi au crescut de trei ori anul acesta

12.06.2007, 18:22 20

Actiunile producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE) au crescut de la inceputul anului de circa 2,8 ori, pana la 10,9 lei (3,4 euro), pe fondul cresterii consumului de materiale de constructii, dar si pe baza informatiilor privind o preluare a pachetului majoritar de actiuni de catre un investitor strain.
Valoarea companiei se ridica in acest moment la 54 de milioane de euro.
Compania a anuntat la inceputul anului ca intentioneaza sa vanda un pachet de 50-60% din actiuni. Ulterior, Asociatia Salariatilor (PAS), care era actionarul principal s-a desfiintat, iar in urma acestui proces a fost repartizat un pachet de 41,59% din actiuni catre salariatii companiei.
Potrivit unor surse din piata, exista o conventie intre salariatii Ceramica, care detin un pachet de peste 52% din actiuni conform careia acestia vor negocia impreuna vanzarea pachetului de actiuni. In urma desfiintarii PAS, principalii actionari ai companiei sunt Corneliu Lucaci, fostul director general al Ceramica, cu o participatie de 6,37%, si Aurel Tarciniu, actualul director general, care detine 6,13% din actiuni.
Ceramica a fost tatonata in ultimii doi ani atat de producatori de profil, precum Tondach sau Wienerberger, precum si de fonduri de investitii. Tondach, producatorul austriac de tigla ceramica, s-a aflat in negocieri in prima jumatate a anului trecut cu Ceramica, insa reprezentantii companiei au refuzat oferta de preluare.
Ceramica are o cota de circa 5-7% pe piata de caramizi si este un jucator mediu pe segmentul tiglelor ceramice. Potentialul companiei este furnizat de zacamintele de argila aflate in apropierea fabricii.
Compania a finalizat anul acesta o investitie de 7,5 milioane de euro intr-o noua linie de productie a blocurilor ceramice. Investitia consta in realizarea unei noi capacitati de productie, intr-un flux continuu, complet automatizat. Investitiile companiei in retehnologizare au ajuns in prezent la peste 11 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.
Ceramica a realizat in primul trimestru o cifra de afaceri de 2,8 mil. euro, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania este listata pe RASDAQ, ultimele tranzactii fiind derulate la pretul de 10,9 lei/ actiune, in scadere cu 2,7% fata de sedinta precedenta. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 54,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO