Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Bursei, in scadere in prima zi de tranzactionare

08.06.2010, 23:05 21

Societatile de brokeraj s-au grabit sa vanda actiuni ale Burseide Valori Bucuresti (BVB) in prima zi de tranzactionare a acestora,ducand pretul in jos, de la aproape 34 de lei in deschidere la unminim de 24,5 lei la finalul sedintei.

La acest pret, capitalizarea Bursei este de circa 44,4 mil.euro, plasand Bursa intre cele mai valoroase 20 de companiilistate.

Prin cele 1.550 de tranzactii derulate ieri s-au transferatcirca 5% din actiunile BVB, valoarea acestora ridicandu-se laaproape 10 mil. lei (2,35 mil. euro), in comparatie, cea mailichida actiune de pe Bursa, SIF Oltenia (SIF5), a rulat ieri doar1 mil. euro, interesul investitorilor gravitand in jurul titlurilorBVB, aceasta fiind prima listare dupa aproape doi ani de pauza, incare pe Bursa nu a mai venit marfa noua.

"Pe partea de vanzare cred ca s-au aflat brokerii care auacumulat pierderi in ultimii doi ani de criza, pentru care listareaBursei a fost o gura de oxigen, permitandu-le sa-si mai acopere dindatorii. Pentru niste actiuni pe care in principiu nu au dat nimic,orice pret era un pret bun", crede Nicolae Moroianu, directorexecutiv in cadrul firmei de brokeraj BT Securities. Circa 70 defirme de brokeraj au primit in 2006 pachete de cate 1,4811% dinactiunile BVB, in momentul in care Bursa a fost transformata dininstitutie de interes public in societate comerciala. O partedintre acestea au vandut din actiuni, astfel ca in prezent firmelede brokeraj detin circa 80% din capitalul Bursei, iar restul de 20%sunt controlate de alte firme si de persoane fizice. Cele mai multeau asteptat insa listarea pentru a beneficia de o evaluaretransparenta si pentru a fi sigure ca gasesc cumparatori.

Cei mai mari actionari ai BVB sunt brokerul Daniel Tepes, cu4,5% din actiuni, si Mircea Musgociu din Targu Mures, cu 4,3% dinactiuni, participatiile celor doi fiind evaluate dupa prima zi detranzactionare la circa 2 mil. euro.

"Investitorii care au cumparat sunt cei care considera ca Bursaeste o societate de succes care le poate aduce profituri in viitor.Pretul cred ca este unul corect, daca aici s-au realizat cele maimulte tranzactii. Este bine ca au fost suficienti cumparatori careconsidera ca pretul poate fi mai mare", a precizat Moroianu.

"Lichiditatea a fost foarte mare, peste asteptarile noastre.Este foarte bine ca a fost asa. E foarte important ca Bursa adovedit ca ramane atractiva", a declarat Octavian Molnar,directorul general adjunct al IFB Finwest. El este si membru inConsiliul de Administratie al Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO