Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania au zburdat cu 3%. Analiştii văd profit în creştere şi anul viitor

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania: „Focusul nostru este îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2010, chiar dacă urmează încă o perioadă dificilă“

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania: „Focusul nostru este îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2010, chiar dacă urmează încă o perioadă dificilă“

Autor: Roxana Pricop

28.10.2010, 23:35 79

Publicarea unui profit în creştere cu 44% faţă de primele nouăluni ale anului trecut a entuziasmat investitorii, chiar dacăanaliştii sunt de părere că avansul profitului s-a datorat mai alesoperaţiunilor pe cursul valutar realizate de bancă şi mai puţin dincreşterea activităţii de creditare.

"Comparând situaţia din trimestrul al treilea cu cea dintrimestrul anterior, se poate observa că activitatea băncii nu aînregistrat schimbări importante. Creşterea profitului din primelenouă luni provine în special dintr-o rată de impozitare aprofitului mai mică, de 9%, în trimestru al treilea având în vederecă parte din provizioanele constituite au beneficiat dedeductibilitatea fiscală", a spus Adriana Marin, directoruldepartamentului de analiză în cadrul firmei de brokeraj CA IBSecurities.

Deşi în trimestrul al treilea, Banca Transilvania (simbolbursier TLV) a înregistrat o dublare a profitului net în raport cutrimestrul al doilea, veniturile încasate din comisioane sesituează aproximativ la acelaşi nivel ca în trimestrele anterioare,respectiv 103 mil. lei. În trimestrul al doilea, banca a obţinutvenituri din comisioane de 100 mil. lei, mai mult cu 7 mil. leifaţă de primul trimestru.

"Profitul obţinut de bancă s-a datorat în special activităţii detrading. Cu toate acestea rezultatele financiare anunţate pentruprimele nouă luni din acest an au fost peste aşteptările noastre.Profitul anunţat a depăşit cu 7% estimările", a spus Adrian Danciu,şeful departamentului de analiză din cadrul societăţii deintermediere Broker Cluj.

Ceidoi analişti sunt de părere că punctele forte din bilanţul publicatde Banca Transilvania pentru primele nouă luni din acest an suntrata de solvabilitate de 12,33%, mult peste peste nivelul impus denormele Băncii Naţionale a României, de 8%, şi un nivel alcreditelor neperformante de 6,9% din totalul portofoliului, submedia de 7,5% din sectorul bancar. De asemenea raportul dintrecredite şi depozite este de 0,83.

"Banca Transilvania are un indicator de siguranţă mai ridicatdecât alte bănci, precum BRD. Faptul că raportul dintre credite şidepozite se menţine subunitar este un semnal pozitiv pentruinvestitori, pentru că, spre deosebire de BRD, Transilvania nuaparţine unui grup internaţional pentru a beneficia de sprijinfinanciar în cazul în care creditele neperformante cresc", a maispus analistul Broker Cluj.

Strâns legat de neapartenenţa la un grup financiar este costulcreditelor acordate de bancă. Astfel că Banca Transilvania susţineaplicarea Ordonanţei 50/2010, denumită şi "ordonanţa creditelor",numai creditelor noi şi nu finanţărilor în derulare.

"Ar fi fost indicat ca ordonanţa să preia strict prevederileDirectivei Europene şi să se aplice numai creditelor noi şi nuretroactiv celor în derulare. Aplicarea Ordonanţei nu a avut dreptscop diminuarea administrativă a dobânzilor. BT, nefiind parte aunui grup bancar internaţional, nu a avut acces la surse externeieftine exprimate în Euribor, ci a asigurat finanţarea prinatragerea de resurse de pe piaţa internă sau externă. Astfel,costul resursei este la un nivel mult mai mare din cauza risculuide ţară, a riscului de emitent, la care se adaugă costul rezerveiminime obligatorii", susţin oficialii băncii în raportul curezultatele financiare pe primele nouă luni.

Un alt avantaj al băncii este faptul că peste 60% din crediteleacordate sunt denominate în moneda naţională.

"Expunerea majoritară pe moneda naţională va fi un avantajpentru evoluţia în 2011. Mă aştept ca banca să înregistreze anulviitor o creştere consistentă a profitului de 20-30% a profitului,în contextul unei reveniri a creditării şi o reducere aprovizioanelor începând din al doilea semestru", a explicatanalistul UniCredit CA IB.

Pentru acest an, banca şi-a bugetat un profit de 150 milioane delei.

Punctele slabe din bilanţ sunt legate de faptul că venituriledin operaţiunile financiare nu sunt sustenabile pe termen lung şide creşterea costurilor.

"Nu cred că este un moment în care banca să îşi permită ocreştere a cheltuielilor cu personalul şi să acorde bonusuri. Partedintre costuri provin şi din deschiderea de noi agenţii", a conchisAdriana Marin de la UniCredit.

După anunţul rezultatelor financiare, analiştii societăţii debrokeraj Target Capital şi-au modificat preţul ţintă de la 1,23 leila 1,38 lei pentru o acţiune TLV şi recomandarea de la "vânzare" la"menţinere".

Ieri, acţiunile TLV se tranzacţionau la un preţ de 1,38lei/unitate, cotaţie la care capitalizarea bursieră a băncii estede 1,455 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO