Burse - Fonduri mutuale

Actionarii SIF nu s-au inghesuit la actiuni gratuite

25.04.2008, 19:08 15

SIF Moldova si SIF Banat-Crisana, cele doua societati de investitii financiare care au convocat Adunari Generale Extraordinare pentru distributia de actiuni gratuite, nu au reusit sa convinga suficienti actionari sa vina la Adunarile Generale de ieri sau sa voteze prin corespondenta pentru ca propunerea sa fie adoptata.
SIF Banat-Crisana a inregistrat un cvorum de 34%, in timp ce la SIF Moldova prezenta actionarilor s-a ridicat la 31,5%, conform reprezentantilor celor doua societati.
Pentru adoptarea unei decizii era necesara o prezenta de peste 50%.
Conducerile celor doua SIF-uri au dus adevarate campanii de promovare a adunarilor generale, insa nu au reusit sa atraga cu mult mai multi actionari la Adunarea Generala decat SIF Transilvania care a avut un cvorum de 30%, desi Adunarea Generala nu a avut practic nici o miza.
In plus, patru dintre SIF-uri au respectat si de aceasta data "traditia" de a organiza adunarile generale in aceeasi zi, nota discordanta facand de aceasta data SIF Transilvania, care a derulat Adunarea Generala la finalul saptamanii trecute. Experienta majorarii de capital de la SIF Transilvania de anul trecut a aratat investitorilor ca distribuirea de actiuni gratuite este o miscare riscanta.
Cocor, actionar al SIF Transilvania, a contestat majorarea de anul trecut invocand o prevedere legala conform careia SIF-urile nu isi pot majora capitalul social decat prin oferta publica.
Procesul nu a fost finalizat, iar actiunile gratuite distribuite de SIF, jumatate din capitalul social, sunt blocate de la tranzactionare si acum, la un an dupa aprobarea majorarii.
"Am avut o prezenta de 34% si in consecinta vom distribui dividende. Cei care nu au venit la AGA au fost in principal fondurile straine de investitii. Presupun ca au fost deranjati de ceea ce s-a intamplat cu majorarea de la SIF Transilvania de anul trecut", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Cripana.
SIF Banat-Crisana si SIF Moldova propusesera actionarilor dublarea capitalului social si distribuirea a cate o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta.
Pe ordinea de zi se mai afla si discutarea pragului de detinere de 1%, propunerea sefilor celor doua SIF-uri fiind un prag de 2%. Propunerea nu avea oricum o aplicabilitate imediata, limita maxima de detinere de 1% fiind prevazuta in legislatia pietei de capital.
In plus, scaderea generalizata de pe pietele financiare din ultimele luni i-a facut pe unii dintre investitori sa prefere dividendele cash in locul actiunilor gratuite.
De altfel, pe piata, actiunile celor doua societati nu au inregistrat evolutii substantial diferite de SIF-urile care nu au anuntat intentia de a distribui actiuni gratuite.
In conditiile lipsei de cvorum pentru majorarea capitalului, cele doua SIF-uri ar urma sa distribuie dividende din profitul pe anul trecut. SIF Banat-Crisana ar urma sa plateasca un dividend brut de 0,07 lei/actiune, dividendul de la SIF Moldova urmand sa fie de 0,05 lei/actiune.
Adunarea Generala de la SIF Moldova l-a mai confirmat ca administrator provizoriu pe Dorel Serbu. Contracandidatul sau a fost Dumitru Tudor, unul dintre cei mai cunoscuti investitori de pe piata de capital. Ieri au mai avut loc si adunarile generale de la SIF Muntenia si SIF Oltenia, care au aprobat ieri situatiile financiare si distribuitea de dividende. SIF Muntenia va plati un dividend brut de 0,07 lei/actiune, iar dividendul brut de la SIF Oltenia va fi de 0,078 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO