Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii privaţi, tot mai puternici la Fondul Proprietatea

Acţionarii privaţi, tot mai puternici la Fondul Proprietatea
13.07.2010, 23:43 16

Fondurile străine de investiţii şi investitorii privaţi îşiconsolidează poziţiile în acţionariatul Fondului Proprietatea, dupăce procesul de distribuire a profiturilor de 1,19 mld. leiînregistrate de fond în 2008 şi 2009 a fost deblocat, iar listareala Bursă pare tot mai aproape.
Fondul Proprietatea a înregistrat 200 de noi acţionari persoanefizice în ultima lună, numărul total al acestora urcând până la unmaxim de 3.800 de persoane fizice care controlează un sfert dincapitalul fondului, potrivit informaţiilor furnizate de DepozitarulCentral la cererea FP.
Patru fonduri străine de investiţii au o participaţie fiecare depeste 1%, ajungând să controleze împreună 7,2% din fond, după ce aumai cumpărat circa 46 mil. acţiuni în ultima lună. Participaţiastatului, reprezentat în acţionariatul FP de Ministerul FinanţelorPublice, a coborât până la 53,8%. Pachetul deţinut de stat va maiscădea cu încă 1% după ce va avea loc ştergerea celor aproape 500mil. acţiuni rămase nesubscrise la capitalul fondului de cătreFinanţe, fiind astfel deblocată distribuţia către acţionari aprofiturilor de 1,19 mld. lei.
"Data de referinţă pentru acordarea de dividende va fi stabilită înintervalul dintre convocarea adunării generale şi ţinereaadunării", a spus Corin Trandafir, avocatul care reprezintăinteresele moştenitorilor Malaxa -cei mai mari acţionari privaţi aiFP - şi membru în Consiliul de Supraveghere al FP.
Un factor care va accelera procesul de scădere a participaţieistatului sub pragul de 50%, fondul nemaifiind din acel moment ocompanie cu capital majoritar de stat, este faptul că foştiiproprietari vor fi despăgubiţi exclusiv cu acţiuni FP în următoriidoi ani. Scăderea sub 50% a participaţiei statului nu va ştirbiînsă din puterea de decizie a acestuia.
Spre deosebire de SIF-uri, investitorii nu se împiedică de un pragde deţinere la Fondul Proprietatea. Cu toate acestea, drepturile devot ale acţionarilor, cu excepţia celor cuvenite Finanţelor, suntlimitate. Mai mult, acţiunile reprezentând peste 5% din capital nuconferă drepturi de vot.
"Ulterior datei la care participaţia statului scade sub 33% dincapitalul vărsat al FP, acţionarii pot decide cu privire la cvorumşi la drept de vot conform numărului de acţiuni", potrivitregulamentului de derulare a AGA publicat de FP.
Procentul de 30% este valoarea avansată de Trandafir pentru a marcamomentul în care acţionarii privaţi vor avea putere sporită dedecizie la FP.
"Va mai dura până când participaţia statului va scădea la 30% dincapitalul FP. Alături de diminuarea controlului statului, estenecesară o consolidare a acţionariatului privat, proces de caresunt responsabile fondurile de investiţii. Listarea la Bursă vaaccelera procesul de consolidare pentru că astfel fonduri de pensiişi de investiţii vor putea investi în FP", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO