Acţionarii privaţi, tot mai puternici la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop 13.07.2010

Fondurile străine de investiţii şi investitorii privaţi îşi consolidează poziţiile în acţionariatul Fondului Proprietatea, după ce procesul de distribuire a profiturilor de 1,19 mld. lei înregistrate de fond în 2008 şi 2009 a fost deblocat, iar listarea la Bursă pare tot mai aproape.
Fondul Proprietatea a înregistrat 200 de noi acţionari persoane fizice în ultima lună, numărul total al acestora urcând până la un maxim de 3.800 de persoane fizice care controlează un sfert din capitalul fondului, potrivit informaţiilor furnizate de Depozitarul Central la cererea FP.
Patru fonduri străine de investiţii au o participaţie fiecare de peste 1%, ajungând să controleze împreună 7,2% din fond, după ce au mai cumpărat circa 46 mil. acţiuni în ultima lună. Participaţia statului, reprezentat în acţionariatul FP de Ministerul Finanţelor Publice, a coborât până la 53,8%. Pachetul deţinut de stat va mai scădea cu încă 1% după ce va avea loc ştergerea celor aproape 500 mil. acţiuni rămase nesubscrise la capitalul fondului de către Finanţe, fiind astfel deblocată distribuţia către acţionari a profiturilor de 1,19 mld. lei.
"Data de referinţă pentru acordarea de dividende va fi stabilită în intervalul dintre convocarea adunării generale şi ţinerea adunării", a spus Corin Trandafir, avocatul care reprezintă interesele moştenitorilor Malaxa -cei mai mari acţionari privaţi ai FP - şi membru în Consiliul de Supraveghere al FP.
Un factor care va accelera procesul de scădere a participaţiei statului sub pragul de 50%, fondul nemaifiind din acel moment o companie cu capital majoritar de stat, este faptul că foştii proprietari vor fi despăgubiţi exclusiv cu acţiuni FP în următorii doi ani. Scăderea sub 50% a participaţiei statului nu va ştirbi însă din puterea de decizie a acestuia.
Spre deosebire de SIF-uri, investitorii nu se împiedică de un prag de deţinere la Fondul Proprietatea. Cu toate acestea, drepturile de vot ale acţionarilor, cu excepţia celor cuvenite Finanţelor, sunt limitate. Mai mult, acţiunile reprezentând peste 5% din capital nu conferă drepturi de vot.
"Ulterior datei la care participaţia statului scade sub 33% din capitalul vărsat al FP, acţionarii pot decide cu privire la cvorum şi la drept de vot conform numărului de acţiuni", potrivit regulamentului de derulare a AGA publicat de FP.
Procentul de 30% este valoarea avansată de Trandafir pentru a marca momentul în care acţionarii privaţi vor avea putere sporită de decizie la FP.
"Va mai dura până când participaţia statului va scădea la 30% din capitalul FP. Alături de diminuarea controlului statului, este necesară o consolidare a acţionariatului privat, proces de care sunt responsabile fondurile de investiţii. Listarea la Bursă va accelera procesul de consolidare pentru că astfel fonduri de pensii şi de investiţii vor putea investi în FP", a conchis el.