Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Concefa află săptămâna aceasta dacă firma intră sau nu în insolvenţă

Acţionarii Concefa află săptămâna aceasta dacă firma intră sau nu în insolvenţă

Autor: Adrian Cojocar

13.03.2012, 00:06 969

Firma de construcţii Concefa Sibiu (COFI), controlată de Adina Blajiu şi familia omului de afaceri Horaţiu Cercel, ar fi trebuit să sărbătorească în aceste zile un an de când s-a listat la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În schimb acţionarii societăţii aşteaptă cu sufletul la gură decizia Tribunalului Sibiu de miercuri cu privire la deschiderea procedurii de insolvenţă cerută chiar de companie.

Instanţa a amânat la sfârşitul săptămânii trecute să se pronunţe în acest caz, iar după ce titlurile companiei au pierdut peste 90% din valoare în ultimul an, investitorii care au mai rămas în acţionariat s-au grăbit ieri să vândă titluri înainte de decizia Tribunalului Sibiu. Dacă instanţa aprobă intrarea în insolvenţă, atunci acţiunile Concefa vor fi suspendate o lungă perioadă de la tranzacţionare.

Există chiar riscul ca titlurile firmei de construcţii să nu se mai tranzacţioneze niciodată pe bursă în cazul în care planul de reorganizare al societăţii este respins de creditori şi Concefa intră în faliment, aşa cum s-a întâmplat cu Flamingo International (FLA).

Astfel, fondurile de investiţii care au cumpărat în ultimii ani acţiuni Concefa, atrase de proiectele prezentate de Horaţiu Cercel, directorul general al companiei, au înregistrat pierderi de milioane de lei. De la un preţ de 0,14 lei, în urmă cu un an, acţiunile Concefa au ajuns ieri să se tranzacţioneze la 0,01 lei.

Printre investitorii care au cumpărat în ultimii ani pachete semnificative de acţiuni Concefa se numără americanii de la Artio, dar şi fondurile de pensii administrate de ING.

La mijlocul lunii februarie, Concefa a raportat rezultatele preliminare pe 2011: pierderi de 35,8 mil. lei şi afaceri de 85 mil. lei, în scădere cu 24%. La o zi după, compania a anunţat că a cerut singură intrarea în insolvenţă.

Tribunalul Sibiu a amânat de mai multe ori pronunţarea în acest caz, în condiţiile în care un acţionar al companiei a solicitat aceleiaşi instanţe să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie privind intrarea în insolvenţă. Nici această cerere nu a fost încă soluţionată.

Concefa se confruntă cu mari probleme financiare după ce banca i-a poprit 10,8 mil. lei în contul unor datorii.

Una dintre cauzele care au condus la insolvenţa companiei au fost investiţiile foarte ridicate realizate în perioada 2007 - 2010, când Cercel a investit în Concefa 170 mil. lei (circa 42 mil. euro). Aceasta în condiţiile în care valoarea netă a activelor companiei nu a depăşit niciodată nivelul de 25 mil. euro, iar cifra de afaceri s-a învârtit în ultimii ani în jurul nivelului de 90 mil. lei (21 mil. euro). Pentru a susţine volumul mare de investiţii, Cercel a atras bani inclusiv de la investitorii de pe bursă prin majorări de capital de circa 14,2 mil. euro, iar restul prin credite bancare.

Cele mai mari bănci de pe plan local, precum BCR, BRD şi Raiffeisen, au susţinut investiţiile Concefa cu credite pe termen lung, care ajung la scadenţă în perioada 2013 - 2015, acestea fiind principalele bănci creditoare. În anul 2009 Concefa a devenit antreprenor general la proiectul Silver Mountain din Poiana Braşov, al omului de afaceri Dan Fischer, cu o valoare estimată de circa 300 mil. euro. Pierderile din proiect, care anul trecut s-au cifrat la câteva zeci de milioane de lei, au adus Concefa aproape de faliment.

Potrivit rapoartelor companiei, pierderile au fost cauzate de penalităţi de întârziere, costuri peste estimări legate de refacerea lucrărilor în urma reclamaţiilor privind calitatea lor, respectiv costuri de reziliere a contractului cu INR Management Real Estate, dezvoltatorul proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO