Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Alum trebuie să decidă dizolvarea sau reducerea capitalului pentru acoperirea pierderilor

Acţionarii Alum trebuie să decidă dizolvarea sau...

Autor: Ioana Tudor

21.11.2014, 00:00 171
Acţionarii producătorului de alumină Alum Tulcea (BBGA), parte a grupului Vimetco, se vor reuni în AGEA pe 23 decembrie pentru a hotărî dizolvarea societăţii sau diminuarea capitalului social pentru acoperirea pierderilor înregistrate în 2013 de circa 137,5 milioane de lei, de peste opt ori mai mari decât în 2012. Activul net al Alum s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, din cauza pierderilor înregistrate anul trecut. Legea 31/1990 a societăţilor comerciale prevede că, în această situaţie, consiliul de administraţie trebuie să convoace AGEA pentru a decide dacă societatea trebuie dizolvată. Dacă AGEA nu hotărăşte dizolvarea societăţii, compania este obligată să recurgă la diminuarea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite prin rezerve.
 
O altă companie care s-a aflat în situaţia Alum a fost RAFO Oneşti (RAF). Al doilea punct pe ordinea de zi a AGEA din  decembrie este aprobarea transferului Alum de pe RASDAQ pe piaţa reglementată sau pe ATS. Alum Tulcea este singura rafinărie de alumină din România, iar cea mai mare parte a producţiei este utilizată de Alro pentru producerea aluminiului. Alro Slatina face parte tot din grupul Vimetco, controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki. Acţiunile Alum s-au tranzacţionat cel mai recent pe 18 noiembrie, la preţul de 1,01 lei/unitate, în urcare cu 1%. La această referinţă compania are o capitalizare bursieră de 82,9 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO