Burse - Fonduri mutuale

A doua explozie a RASDAQ: actiuni subevaluate sau bubble speculativ?

A doua explozie a RASDAQ: actiuni subevaluate sau bubble speculativ?
30.09.2009, 23:30 89

Cresterile din prezent sunt insa departe de scenariul de acumdoi ani, indicele RASDAQ urcand in ultima luna cu doar 7%, un avansasemanator consemand si de la inceputul acestui an.

Spre comparatie, in primele sapte-opt luni din anul 2007indicele RASDAQ a urcat de la circa 2.450 de puncte la aproape6.000 de puncte, respectiv un avans de aproape 250%.

In prezent, principalul indicele al pietei RASDAQ nu a atinsnici valoarea de la inceputul anului 2007, inainte ca bubble-ulRASDAQ sa se formeze.

Aprecierile din ultimele zile de pe titlurile RASDAQ auadus si bani in piata, tranzactiile cumuland ieri 6,8 mil. lei (1,6mil. euro), fata de rulaje zilnice de doar 0,2 mil. lei inaugust.

"S-a pornit de la niste informatii, zvonuri si piata a totcrescut. S-au acumulat pachete si aceasta a condus la cresteri caremai departe au atras si speculatori. Sunt cresteri speculative ce-idrept, insa este prea mult spus un buble speculativ. Cred caavansurile se vor mai linisti in urmatoarele zile si poate vomasista si la scaderi de pret tocmai pe fondul marcarilor deprofit", este de parere Marcel Murgoci, directorul detranzactionare al firmei de brokeraj Estinvest.

In ultima luna, unele actiuni de pe RASDAQ au marcat crestericonsistente, cum ar fi cele ale producatorului de cabluri electriceIproeb Bistrita (IPRU), care in septembrie s-au apreciat cu 76%,sau actiunile Armax Gaz Medias (ARAX), care au urcat cu 46% inacelasi interval.

Brokerii spun ca multe actiuni de pe RASDAQ sunt incasubevaluate, revenirea de pe aceasta piata fiind mai lenta decat peBursa, dupa prabusirea de anul trecut, insa acesta nu este motivulprincipal pentru care titlurile inregistreaza cresteri.

"Pe vreme de criza multe companii sunt subevaluate si cu toateastea nu gasesc cumparatori. O parte din cele care au crescut esteposibil sa fie subevaluate, dar cei mai multi au intrat cu scopspeculativ, nu cred ca i-a interesat ce face compania", consideraMurgoci.

Totusi, atentia de care se bucura actiunile de pe RASDAQ si celemai putin lichide de pe Bursa in ultimele saptamani estedeterminata si de faptul ca blue-chips-urile si-au consumatpotentialul de crestere pe termen scurt, recuperand pierderilegenerate de panica prabusirii Lehman Brothers din septembrie 2008.Tocmai de aceea brokerii vorbesc si de o posibila inversare detrend, avand in vedere ca cel ascendent din prezent dureaza depeste jumatate de an, fapt ce ar aduce scaderi si in randul pieteiRASDAQ.

"Miscarile recente de pe RASDAQ imi reamintesc de cele din varaanului 2007 cand la fel titlurile lichide isi cam consumaseracresterile si investitorii s-au indreptat spre titlurile mainelichide de pe piata RASDAQ. Aceste miscari mai pot sa marchezeaprecieri, insa s-ar putea ca acest trend ascendent care dureaza de6 luni de zile sa-si atinga apogeul si atunci si titlurile de peRASDAQ sa scada", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunctal firmei de brokeraj Intercapital Invest.

El a precizat ca nu este neaparat necesar ca scenariul din varaanului 2007 sa se repete insa evolutia din ultima perioada seamanafoarte mult cu cea de atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO