A doua explozie a RASDAQ: actiuni subevaluate sau bubble speculativ?

Autor: Adrian Cojocar 30.09.2009

Actiunile listate pe piata RASDAQ au inregistrat in ultimele saptamani cresteri puternice, aprecieri care s-au generalizat la nivelul pietei si care le amintesc brokerilor de explozia inregistrata de "rasdace" in vara anului 2007.



Cresterile din prezent sunt insa departe de scenariul de acum doi ani, indicele RASDAQ urcand in ultima luna cu doar 7%, un avans asemanator consemand si de la inceputul acestui an.

Spre comparatie, in primele sapte-opt luni din anul 2007 indicele RASDAQ a urcat de la circa 2.450 de puncte la aproape 6.000 de puncte, respectiv un avans de aproape 250%.

In prezent, principalul indicele al pietei RASDAQ nu a atins nici valoarea de la inceputul anului 2007, inainte ca bubble-ul RASDAQ sa se formeze.

Aprecierile din ultimele zile de pe titlurile RASDAQ au adus si bani in piata, tranzactiile cumuland ieri 6,8 mil. lei (1,6 mil. euro), fata de rulaje zilnice de doar 0,2 mil. lei in august.

"S-a pornit de la niste informatii, zvonuri si piata a tot crescut. S-au acumulat pachete si aceasta a condus la cresteri care mai departe au atras si speculatori. Sunt cresteri speculative ce-i drept, insa este prea mult spus un buble speculativ. Cred ca avansurile se vor mai linisti in urmatoarele zile si poate vom asista si la scaderi de pret tocmai pe fondul marcarilor de profit", este de parere Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Estinvest.

In ultima luna, unele actiuni de pe RASDAQ au marcat cresteri consistente, cum ar fi cele ale producatorului de cabluri electrice Iproeb Bistrita (IPRU), care in septembrie s-au apreciat cu 76%, sau actiunile Armax Gaz Medias (ARAX), care au urcat cu 46% in acelasi interval.

Brokerii spun ca multe actiuni de pe RASDAQ sunt inca subevaluate, revenirea de pe aceasta piata fiind mai lenta decat pe Bursa, dupa prabusirea de anul trecut, insa acesta nu este motivul principal pentru care titlurile inregistreaza cresteri.

"Pe vreme de criza multe companii sunt subevaluate si cu toate astea nu gasesc cumparatori. O parte din cele care au crescut este posibil sa fie subevaluate, dar cei mai multi au intrat cu scop speculativ, nu cred ca i-a interesat ce face compania", considera Murgoci.

Totusi, atentia de care se bucura actiunile de pe RASDAQ si cele mai putin lichide de pe Bursa in ultimele saptamani este determinata si de faptul ca blue-chips-urile si-au consumat potentialul de crestere pe termen scurt, recuperand pierderile generate de panica prabusirii Lehman Brothers din septembrie 2008. Tocmai de aceea brokerii vorbesc si de o posibila inversare de trend, avand in vedere ca cel ascendent din prezent dureaza de peste jumatate de an, fapt ce ar aduce scaderi si in randul pietei RASDAQ.

"Miscarile recente de pe RASDAQ imi reamintesc de cele din vara anului 2007 cand la fel titlurile lichide isi cam consumasera cresterile si investitorii s-au indreptat spre titlurile mai nelichide de pe piata RASDAQ. Aceste miscari mai pot sa marcheze aprecieri, insa s-ar putea ca acest trend ascendent care dureaza de 6 luni de zile sa-si atinga apogeul si atunci si titlurile de pe RASDAQ sa scada", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

El a precizat ca nu este neaparat necesar ca scenariul din vara anului 2007 sa se repete insa evolutia din ultima perioada seamana foarte mult cu cea de atunci.