Burse - Fonduri mutuale

500 mil. euro pentru actionarii bancilor listate

14.04.2008, 19:26 15

Bancile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor oferi investitorilor dividende si actiuni gratuite in valoare de peste 467 mil. euro, dupa ce au raportat profituri record in 2007.
Cu toate acestea, actiunile bancilor mari de pe Bursa au inregistrat scaderi cuprinse intre 4% si 5,5% in ultima saptamana, pe fondul unei evolutii negative la nivelul intregii piete.
Grupul austriac Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, a anuntat ca va distribui actionarilor dividende in valoare de
237 mil. euro, iar BRD, cea mai mare banca romaneasca de pe Bursa, a propus remunerarea actionarilor cu circa 114 mil. euro.
Banca Transilvania (TLV) va continua politica de capitalizare a profitului, oferind in schimb actionarilor actiuni cu titlu gratuit, in cadrul unei majorari de capital de circa
115 milioane de euro.
Erste Bank a propus un dividend brut de 0,75 de euro pe actiune (2,707 lei, la cursul de 3,61 lei/euro). Ultimul pret al actiunilor Erste pe Bursa a fost vineri de 149,8 lei/actiune, astfel ca randamentul dividendului este de circa 1,8%. Circa 1% din actiunile Erste sunt detinute de circa 6.500 de investitori locali, cea mai mare parte fiind salariati ai BCR care si-au schimbat actiunile detinute in cadrul bancii romanesti pentru titluri in cadrul bancii austriece la sfarsitul lui 2006. Acestia ar urma sa incaseze dividende de circa 2,4 mil. euro.
In actionariatul Erste au intrat recent si doua SIF-uri, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), care au cumparat pachete mici de actiuni de pe Bursa din Viena si de la BVB. Erste s-a listat la BVB la mijlocul lunii februarie, tranzactiile insumand 15 mil. euro. BRD a anuntat un dividend brut de 0,592 lei/actiune, cu 61% mai mare decat anul trecut. Randamentul dividendului de la BRD este de circa 2,9%, avand in vedere ultimul pret de vineri, de 20,5 lei/actiune. Societe Generale va incasa dividende de 67 mil. euro, iar SIF-urile - circa 28 mil. euro, restul de aproape 20 mil. euro urmand sa intre in conturile micilor actionari.
Banca Transilvania nu va distribui nici in acest an dividende, continuand politica de capitalizare a profitului. Conducerea a propus capitalizarea profitului net si a primelor de capital din majorarile de capital anterioare, in cadrul unei majorari record, de 115 mil. euro, in cadrul careia va distribui 68 de actiuni cu titlu gratuit la 100 de actiuni detinute. Castigul teoretic in cadrul unei majorari de capital cu actiuni gratuite este zero, insa experienta majorarilor anterioare derulate de BT a aratat ca investitorii au putut obtine castiguri semnificative din aceste operatiuni.
Carpatica (BCC), cea mai mica banca de pe Bursa, va derula, de asemenea, o majorare de capital cu actiuni gratuite din profitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO