Burse - Fonduri mutuale

Din 15 mai acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) se tranzacţionează la Bursa de Valori sub noul nume de Lion Capital şi cu un nou simbol. Bogdan Drăgoi, CEO Lion Capital: Simbolul LION ne va ajuta să creăm o identitate de marcă mai puternică. Nicu Marcu, ASF: Fostele societăţi s-au înscris pe un trend de modernizare

Deschiderea şedinţei de tranzacţionare din 15 mai 2023 cu noul nume al SIF Banat-Crişana

Autor: Liviu Popescu

15.05.2023, 12:34 1193

​Cea mai mare societate de investiţii financiare listată la Bursa de Valori Bucureşti şi-a schimbat oficial denumirea din SIF Banat Crişana (simbol bursier SIF1) în Lion Capital odată cu începerea tranzacţionării acţiunilor din 15 mai 2023 cu noul simbol LION.

La ora redactării acestei ştiri acţiunile LION se tranzacţionează în creştere cu 1% pe tranzacţii de aproximativ 9.000 de lei. Lion Capital are o capitalizare bursieră de 1,2 mld. lei şi active de 3,3 mld. lei.

“După o lungă planificare am venit în faţa acţionarilor în februarie anul acesta şi în AGA am schimbat numele societăţii din SIF Banat Crişana în Lion Capital. Schimbarea a fost votată în proportie de 98% de acţionari. Am decis să renunţăm la simbolul bursier şi să îl înlocuim cu unul mai potrivit pentru a reflecta identitatea. Am ales leul deoarece pe de o parte reprezintă monedă naţională, element de identitate, iar pe de altă parte este un simbol al rezistenţei, puterii si leadership-ului. Iar acestea sunt calităti esenţiale pentru a ne atinge obiectivele trasate de acţionari”, a spus astăzi Bogdan Drăgoi, preşedinte executiv al Lion Capital, la un eveniment organizat la Athenee Palace Bucureşti.  

Astfel SIF Banat Crişana, cu active de 3,3 mld. lei, a devenit de luni Lion Capital într-un proces de rebranding care a cuprins societăţile de investiţii financiare de la Bursa de Valori Bucureşti în demersul acestora de a se rupe de numele şi identitatea de SIF-uri, care datează din anii ’90 de pe vremea Guvernului Văcăroiu.

La eveniment au fost prezenţi de la administratori de fonduri mutuale, la alţi şefi de societăţi de investiţii financiare, şefi de companii, reprezentanţi ai mediului de business, profesori Academia de Studii Economice. De asemenea Nicu Marcu, preşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu piaţa de capital, au fost prezenţi luni la Athenee Palace Bucureşti.

“Asistăm astăzi la continuarea unui trend la nivelul fostelor societăţi de investiţii financiare care s-au înscris pe linia transformării într-o etapă în evoluţia acestor societăţi la un anumit interval de timp după dobândirea statutului de fond de investiţii alternative. Avem speranţa că acest proces de modernizare va continua în beneficiul pieţei şi al investitorilor prin fluxuri de capital ce pot contribui la dezvoltarea economică a ţării. Aceste entităţi se implică în dezvoltarea infrastructurii pieţei de capital în calitate de acţionari BVB prin sprijinirea înfiinţării CCP”, spune Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Acest rol pe care fostele SIF-uri îl au în piaţa de capital vine la pachet şi cu o serie de responsabilităţi faţă de acţionari şi faţă de comunitatea pieţei de capital şi de Autoritatea. “În acest sens societăţile de investiţii financiare trebuie să fie un etalon de transparenţă şi de bune practici în guvernanţa corporativă că doar din aceste demersuri poate fi consolidată încrederea investitorilor în piaţa de capital. Şi astfel se poate continua dezvoltarea pieţei şi se pot dezvolta noi produse şi servicii financiare”, mai spune Nicu Marcu.

SIF Banat Crişana este a treia societate care îşi schimbă numele după ce SIF Moldova a devenit Evergent Investments, iar SIF Transilvania a devenit Transilvania Investments Alliance. Urmează şi SIF Oltenia să devină Infinity Capital. A mai rămas SIF Muntenia.

Societăţile de investiţii financiare sunt denumite SIF-uri din timpul Guvernului Văcăroiu din 1994.

Atunci, al doilea program de privatizare în masă al guvernului Văcăroiu, cunoscut şi ca "a doua cuponiadă", a permis populaţiei să depună cupoanele primite gratuit de la stat la Fondurile Proprietăţii Private (FPP) care au fost transformate în SIF-uri.

Astfel, câteva milioane de români au devenit acţionari la SIF-uri, care au primit nume în funcţie de zonele geografice ale României: Banat-Crişana, Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia.

La început, SIF-urile nu erau listate la bursă, lucru care s-a întâmplat abia în 1999, iar acţiunile nu aveau un preţ de piaţă. Existau în acea perioadă adevărate reţele care mergeau prin pieţe, la colţ de stradă sau prin sate şi cumpărau acţiuni sau cupoane pe preţuri de nimic, posesorii lor neavând niciun reper privind valoarea lor reală.

“Schimbarea este un angajament de a ne adapta şi de a ne menţine relevanţa într-o piaţă dinamică pastrând valorile de inovaţie şi performanţă.Simbolul Lion ne va ajuta să creăm o identitate de marcă mai puternică şi ne va permite să ne diferenţiem şi să comunicăm în mod mai eficient”, spune Bogdan Drăgoi.

Radu Străuţ, director general adjunct al Lion Capital şi vicepreşedinte CA, spune la evenimentul de astăzi că ruperea de trecut este naturală. “În decursul acestor ani s-a schimbat statutul. SIF Banat Crişana a devenit practic auto-administrator şi a avut loc o schimbare radicală a portofoliului. Ce se întâmplă astăzi este o modificare naturală şi o adaptare la viitor. S-a trecut de la un leu verde cumva oxidat la un mecanism viu în mişcare care să se adapteze”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO