BCR Eu Office

Grăbiţi-vă să cheltuiţi! Altfel pierdem banii

 Grăviţi-vă să cheltuiţi! Altfel Pierdem banii

Autor: Adelina Mihai

19.09.2011, 11:29 562

Absorbţia celor 20 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie până la finele lui 2013 a fost văzută drept "prioritatea zero a României"/ "singurul motor de creştere economică" / "unica soluţie de ieşire din recesiune" în mai toate discursurile oficiale din 2007 încoace.

În patru ani şi opt luni de la aderare, în economia românească au intrat 2,8 de miliarde de euro din fondurile de la Uniunea Europeană, iar majoritatea (peste 920 de milioane de euro) au fost folosiţi pentru reabilitarea de şcoli, grădiniţe sau spitale, prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR), supranumit vedeta fondurilor europene. Birocraţia excesivă, lipsa finanţării şi schimbările legislative dese au fost doar câteva dintre problemele cu care s-au confruntat beneficiarii şi care au condus la o rată scăzută de absorbţie.

Deşi autorităţile susţin de mai bine de patru ani că nu riscăm să pierdem niciun ban deocamdată, este posibil ca Guvernul să nu-şi poată atinge ţinta asumată pentru 2011- de atragere a 3 miliarde de euro din fondurile europene- având în vedere că în opt luni în economie au intrat fonduri nerambursabile de numai un miliard de euro. Într-un efort de a rezolva problema incapacităţii administraţiei de a atrage fondurile europene, premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu au discutat despre înfiinţarea unui minister care să gestioneze fondurile europene. Acesta ar urma să-şi înceapă activitarea în luna octombrie şi va fi condus, cel mai probabil, de consilierul prezidenţial Leonard Orban, care a fost şi comisar european.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO