BCR Eu Office

Finanţarea deficitară, principala problemă a proiectelor POR

Autor: Adelina Mihai

19.09.2011, 11:04 115

Rata de absorbţie a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional, care a ajuns în trei ani şi jumătate la valoarea de 22%, ar fi putut fi mult mai mare dacă licitaţiile şi procedurile de achiziţii nu s-ar fi prelungit atât de mult din cauza contestaţiilor, spun consultanţii care îi ajută pe beneficiari să câştige şi să implementeze proiecte europene.

"Derularea negocierilor cu entităţile bancare şi contractarea creditelor necesare implementarii proiectelor, procedurile de achiziţie şi birocraţia excesivă, rambursarea la timp a plăţilor eligibile conform contractelor semnate cu autoritatea de management sunt doar câteva dintre problemele întâlnite în implementare. Toate activităţile aferente derulării unui proiect necesită timp şi foarte multă atenţie, plecând de la derularea procedurilor de achiziţie şi până la implementarea propriu-zisă a proiectului", este de părere George Stoian, consultant fonduri UE în cadrul companiei Initial Advisory.

Problemele privind achiziţiile şi licitaţiile derulate în cadrul proiectelor finanţate prin POR au fost subliniate chiar de ministrul dezvoltării Elena Udrea, care a admis că procedurile greoaie au dus în unele cazuri la întârzieri de un an şi jumătate din cauza contestaţiilor.

O mare parte din românii care lucrează acum în echipele de implementare de proiecte finanţate prin POR au deja experienţa anterioară a proiectelor derulate în perioada de preaderare sau învaţă de la cei care au dobândit deja experienţă. Consultanţii sunt de părere că lipsa de finanţare este cea care determină cele mai mari probleme în implementare, şi nu calitatea pregătirii oamenilor care derulează proiectele.

"Până în, prezent toate axele de finanţare dedicate mediului privat au avut declarate drept câştigătoare (adică au obţinut mai mult decat punctajul minim) un număr de proiecte cu un buget cumulat mai mare decat bugetul maxim alocat. Cu alte cuvinte, gradul de absorbţie redus în cazul fondurilor europene nu are drept motiv calitatea muncii depuse de consultanţi, ci finanţarea deficitară asigurată de banci şi de autorităţile de management (prin intermediul prefinanţării şi a rambursărilor cuvenite beneficiarilor)", explică George Stoian.

Dificultatea unui proiect european este de 20% în elaborarea proiectului şi 80% în implementare, spun beneficiarii, iar birocraţia excesivă, migrarea funcţionarilor către mediul privat şi schimbarea regulilor în timpul jocului au condus la dificultăţi în implementarea proiectelor şi la o absorbţie mai redusă.

Printre cei mai importanţi factori care au influenţat dinamica POR îl reprezintă şi faptul că programele de finanţare acoperă nevoi de dezvoltare atât pentru instituţii publice, cât şi firme private.

"Descentralizarea la nivel regional, prin intermediul Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională, permite atât o legătură mai puternică cu potenţialii beneficiari în cadrul POR, cât şi o derulare mai rapidă a programelor de finanţare", mai adaugă Stoian.

În plus, la finele lunii iulie, Guvernul a dat un ordin care a adus o schimbare importantă în sistemul fondurilor europene: sumele acordate de la bugetul de stat pentru prefinanţările proiectelor plătite din fonduri europene au scăzut de la 30% din valoarea cheltuielilor eligibile la 10%. Astfel, beneficiarii vor fi nevoiţi să găsească surse alternative de finanţare, pentru că altfel nu-şi vor putea susţine cheltuielile din proiect.

"Această decizie are un puternic impact negativ, cu atât mai mult cu cât mediul bancar accordă cu mare greutate credite pentru investiţiile realizate de agenţii economici cu putere financiară redusă. Înţeleg motivaţia care a stat la baza acestei decizii, dar din păcate, <drumul spre iad este pavat cu bune intenţii> şi consider că după încheierea celui de-al doilea semestru al acestui an se vor putea vedea efectele negative ale acestei decizii", crede Stoian.

Principala lecţie învaţată de cei care au atras fonduri europene până în prezent este legată de faptul că niciun proiect european nu generează profit şi că nu absorbţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate, ci rezultatul cheltuirii acestora.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO