Bănci și Asigurări

Zoltan Szalai, Banking and Payment Services, Digital Solutions CEE-SEE, Gemalto, o companie a Thales: Este necesar ca, odată cu mişcarea banilor din buzunar în digital, să fim atenţi şi la mişcarea hoţilor de buzunare în „buzunare digitale”

ZF Bankers Summit 19

Zoltan Szalai, Banking and Payment Services, Digital...

Autor: Răzvan Botea

03.07.2019, 14:27 234

Zoltan Szalai, Banking and Payment Services, Digital Solutions CEE-SEE, de la Gemalto, o companie a grupului Thales, care oferă, printre altele, soluţii de securitate cibernetică, a spus că necesitatea adoptării soluţiilor de securitate cibernetică din partea populaţiei şi a băncilor vine din faptul că hoţii de buzunare ai viitorului vor acţiona  în „buzunarul electronic”.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care el a exemplificat nivelul ridicat de digitalizare al ţărilor nordice din Europa şi al Marii Britanii, care a adus implicit o conştientizare mai mare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică.

„Mergând către ţările avansate, din cauza că sunt mai mult cashless, se concentrează pe ameninţările cibernetice. Fraudele nu vor fi mai putine, deci este un necesar ca, odată cu mişcarea banilor din buzunar în digital, să fim atenţi şi la mişcarea hoţilor de buzunare în hoţi de buzunare digitali”, a spus el la ZF Bankers Summit 19.

Ale declaraţii ale lui Zoltan Szalai:

În legătură cu securitatea, ce oferim pentru bănci sunt soluţii de plată, dar şi soluţii de autentificare a clienţilor.

Pe o scară de la 1 la 10, România este peste medie cand vine vorba de cybersecurity, dar nu extraordinar de avansată. Piaţa creste, iar legislaţia schimbă jocul.

Ce vad este ca nevoia de soluţii de securitate este foarte mare în România. Executivii băncilor realizează că digitalizarea impactează foarte mult piaţa. Patru din cinci executivi înţeleg că nu pot fi imuni la transformarea digitală. Aşadar, au început să dezvolte soluţii. Ce lipseşte în această piaţă a României este o legislaţie solidă.

Văd foarte avansate din punct de vedere al digitalizării ţările nordice şi piaţa britanică. 90-95% din transferul de bani este fără cash acolo. Din fericire, văd că aceasta (digitalizarea) este o strategie foarte bună aici în România, de asemenea. Ce mă îngrjiorează este faptul că în restaurante poţi plăti cu cardul, dar nu poţi plăti bacişiş. La fel şi la taxi, pentru bacşiş ai nevoie de cash.

Aş spune că, pe termen lung, bankingul tradiţional se va schimba. Milenialii, generaţiile mai noi, ei vor fi clienţii. 33% din aceşti oameni spun că nu cred că vor avea nevoie de bănci. Au nevoie de banking, dar nu au nevoie de bănci. Poate nu este ceva nou, Bill Gates a spus că băncile s-ar putea să devină inutile. Aş schimba puţin zicala: Banca tradiţională s-ar putea sa nu mai fie utila

Nu cred că unele companii, precum Facebook sau Google, vor deveni bănci. Cred că vor oferi servicii financiare, dar nu vor devenin bănci în sine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO