Bănci și Asigurări

Zi valutara calma in absenta strainilor

30.05.2006, 00:00 12

Leul a inceput saptamana cu o apreciere usoara in fata euro, continuand astfel miscarea inceputa in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta.

BNR a calculat ieri un curs de 3,5142 lei pentru un euro, cu 0,76 bani mai putin decat cotatia anterioara. Dolarul a castigat 0,45 bani, urcand la 2,7533 lei.

Pe piata valutara cotatiile au crescut usor, in contextul in care volumele tranzactionate au fost reduse.

Euro a inceput ziua la 3,5050/ 3,5100 lei, insa de la acest nivel cotatiile au crescut treptat, pe fondul unor ordine de cumparare. Astfel, la inchiderea pietei, euro ajunsese la 3,5140/3,5190 lei.

"Ma asteptam sa vedem o scadere, dar s-a platit. In mod normal, trebuie sa continue trendul de apreciere al leului, astfel ca am putea sa vedem euro sub 3,5 lei spre sfarsitul saptamanii. Volumele tranzactionate au fost reduse", a comentat un dealer.

Prezenta investitorilor nerezidenti nu a fost resimtita ieri, in conditiile in care o parte din pietele externe au fost inchise pentru sarbatori. In ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta investitorii speculatori au revenit pe pietele emergente din regiune, alimentand astfel aprecierea monedelor fata de euro. De la jumatatea lunii speculatorii isi inchisesera pozitiile pe aceste piete, intr-o miscare globala de orientare catre investitii cu un grad de risc mai redus. Dealerii se asteapta ca, in cazul in care nerezidentii nu trec din nou la cumparari de valuta, leul sa continue sa se aprecieze spre un nivel de 3,45 lei/euro.

Volumele tranzactionate pe piata valutara au ramas la nivelurile din zilele precedente. Piata a inregistrat vineri un deficit de 22 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 385 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a urcat fata de sedinta de joi, ajungand la 194 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 579 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO