Bănci și Asigurări

Zi de pauza pe piata valutara. Dar ce urmeaza?

29.09.2006, 19:24 15

Piata valutara a fost calma ieri, dupa ce a traversat o perioada agitata, cu volatilitate ridicata, pe fondul miscarilor de capitaluri speculative provocate de situatiile tensionate din Ungaria si, mai recent, din Polonia.
BNR a calculat un curs de 3,5415 lei pentru un euro, cu 0,07 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a urcat la 2,7858 lei, cu 0,05 bani peste nivelul din ziua anterioara. Parerile dealerilor privind evolutia cursului in perioada urmatoare sunt impartite. In timp ce unii asteapta reluarea aprecierii leului, cel putin pe termen scurt, altii anticipeaza cresteri ale cursului.
Euro a oscilat ieri pe piata de la Bucuresti in jurul nivelului de 3,54/ 3,545 lei, intr-o sedinta cu volume de tranzactionare reduse. Piata s-a inchis in cotatii de 3,5390/3,5440 lei pentru un euro, usor peste nivelul deschiderii, de 3,5365/3,5415 lei pentru un euro.
Desi vestile privind Romania au fost bune (aderarea la Uniunea Europeana la termenul propus, anuntul de miercuri al BNR privind mentinerea dobanzii de interventie la un nivel relativ ridicat), piata locala ramane interconectata la celelalte piete din regiune, unde conjuncturile nu sunt la fel de bune.
Saptamana trecuta, jucatorii speculatori si-au inchis pozitiile pe pietele emergente, dupa tulburarile sociale din Ungaria. La inceputul acestei saptamani, speculatorii si-au redeschis o parte din pozitii, atrasi de nivelurile ridicate la care se apreciase euro fata de monedele din regiune. Deteriorarea situatiei politice din Polonia a atras insa un nou val de cumparari de valuta. De fiecare data, piata de la Bucuresti s-a miscat in corelatie cu cele doua piete.
Ieri, atat zlotul polonez, cat si forintul au pierdut teren in fata euro. Ramane de vazut daca aceasta miscare de apreciere a euro va continua iar leul va fi prins in joc, sau daca nivelurile ridicate ale cursurilor de schimb se vor dovedi din nou atractive pentru speculatori.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe termen scurt au urcat ieri usor, ajungand sa oscileze intre 8,45% si 8,95% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO