Bănci și Asigurări

ZF IMM’23. Codin Negovan, ING Bank România: Există un apetit tot mai mare în rândul IMM-urilor pentru investiţii atât în zona de energie regenerabilă, cât şi în partea de automatizare a proceselor şi digitalizare

ZF IMM’23. Codin Negovan, ING Bank România: Există un...

Autor: Cristina Bellu

24.04.2023, 16:26 170

Codin Negovan, Head of Sales Network Business Banking în cadrul ING Bank România, susţine că nivelul finanţării IMM-urilor pe zona de tehnologie şi sustenabilitate a început  să înregistreze un avânt tot mai mare în ultima perioadă, mai ales în contextul în care tranziţia IMM-urilor spre sustenabilitate tinde să devină un subiect tot mai important în următorii ani.

“Noi am şi definit un ghid de identificare şi procesare foarte facil acestor tipuri de tranzacţii. Am început de anul trecut şi deja am acordat un număr semnificativ de finanţări, de aproape 18 mil. euro, în special pe zona de energie regenerabilă şi economie circulară. Credem că anul acesta, cel puţin vom dubla finanţările pe acestă tranziţie către economia sustenabilă”, a spus Codin Negovan în cadrul conferinţei ZF IMM’23, organizată luni de Ziarul Financiar.

Alte declaraţii:

♦ Ultimii doi ani, şi prin prisma programului IMM Invest, a fost cea mai efervescentă perioadă din punct de vedere al finanţărilor către acest segment. Noi am primit 18.000 de cereri de finanţare doar pe acest segment şi am acordat peste 3 miliarde de lei, mai ales pe zona de microîntreprinderi. Aici este punctul dureros al antreprenorului român, pe finanţări. Principala problemă, care o reprezintă garanţiile pe care o astfel de instituţie le poate aduce unei bănci, s-a rezolvat fie prin programele guvernamentale de garantare sau proprii ale Fondului de garantare, fie prin produse noi, fără garanţii, precum cele dezvoltate ING Bank.

♦ În continuare, în sectorul IMM-urilor râmâne problema legată de subcapitalizare. Aproape jumătate dintre IMM-urile din România sunt atipice, cu capitalurile proprii sub minimum prevăzut de lege, iar 30% cu capitaluri proprii negative. Dacă tăiem din start aceşti 30% constatăm că ţinta de finanţare se îngustează foarte mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO