Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2023, ziua 3. Piaţa Asigurărilor: Vorbim de o normalizare a pieţei asigurărilor după şocurile City Insurance şi Euroins. Piaţa RCA se pregăteşte pentru o nouă împărţire la toamnă

ZF Bankers Summit 2023, ziua 3

ZF Bankers Summit 2023, ziua 3

Piaţa asigurărilor încă este în căutarea stabilităţii Cercul vicios al falimentelor pare că se repetă cu o frecvenţă prea mare Asigurătorii se pregătesc pentru o nouă împărţite a pieţei RCA, având în vedere cele aproape 2 milioane de foşti clienţi ai Euroins ale căror poliţe vor înceta în septembrie Gradul de penetrare al asigurărilor rămâne încă destul de scăzut Asigurările de viaţă sunt produse grele, iar percepţia este în continuare că sunt un cost, nu un beneficiu Asigurările de business par a fi departe de potenţialul pe care îl văd asigurătorii Asigurările de locuinţă nu prind elanul aşteptat nici cu creşterea rapidă a riscurilor din ultima perioadă, iar asigurările de sănătate sunt în continuare pe o creştere accentuată, dar în următorii ani ar putea urma o tendinţă de platou.

Piaţa asigurărilor în­cearcă să ajungă la o normalizare, dar ciclul vicios al falimentelor pare că se repetă cu o frecvenţă prea mare.

Piaţa RCA, segmentul care are un puternic impact asupra în­tregii pieţe, urmează să se împartă din nou între jucătorii rămaşi după ce poliţele foştilor clienţi ai Euroins vor înceta în septembrie. Aceasta a fost una dintre con­cluziile asigurătorilor prezenţi la ZF Bankers Summit 2023, ziua 3.

„Este o piaţă încă în căutarea stabilităţii şi, odată cu cel mai recent faliment, este o întrebare legitimă cum putem ieşi din cercul vicios al acestor falimente care se repetă parcă cu o frecvenţă prea mare. Răspunsul stă atât în echi­pa de management a fiecărui jucător din piaţă din perspectiva poli­ticilor de suficienţă a primelor şi capitalului pentru a putea să rămâi în piaţă şi să-ţi onorezi obligaţiile de piaţă, dar şi din perspectiva cadrului legislativ“, a explicat Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac.

Din perspectiva lui Mihai Tecău, CEO al Omniasig, în ultimul an şi jumătate, aproxi­mativ jumătate din piaţa RCA s-a împărţit la ceilalţi jucători, iar în septembrie o să aibă loc din nou o împărţire, întrebarea este dacă vor mai intra noi jucători cu capacităţi mai mari de acumulare de risc sau vor exista jucători care vor pune frână pentru că s-au ambiţionat prea mult.

„Pasul pe care trebuie să-l ţii trebuie să fie corelat cu capaci­ta­tea de capital. Dacă sunt jucători care vor veni şi vor susţine foarte mult această linie de business, trebuie să vină cu capital pentru a face acest lucru. Un volum de prime brute subscrise care creşte galopant şi care la sfârşitul anului financiar se dovedeşte că există o necesitate de capital social şi în zona de business este mai puţină per­formanţă, nu este un business relevant“, susţine Mihai Tecău.

În acelaşi timp, companiile de asigurări trebuie să fie profitabile, mai ales că pe lângă nevoia de capital care apare în funcţie de necesităţile unei linii de business, apar şi şocuri precum inflaţia şi creşterea accelerată a dobânzilor bancare de anul trecut care pot afecta solvabilitatea companiilor de asigurări, a explicat Călin Matei, CEO al Groupama Aisgurări.

„Avem nevoie de profit pentru a susţine şocurile din piaţă, iar anul trecut solvabilitatea companiilor de asigurări a fost profund afectată de ceea ce s-a întâmplat  pe piaţa dobânzilor bancare şi s-a simţit acest lucru. Acesta a fost un şoc pe care puţini economişti l-au luat în considerare. Ca atare, ai nevoie să fii profitabil pentru a avea suficient capital să susţii astfel de şocuri, care nu ţin neaparat de businessul tău direct“, a adăugat Călin Matei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO