Bănci și Asigurări

Wimmer, Erste: La BCR trebuie sa schimbam cauciucurile din mers pe autostrada, dar stim cum se face

Wimmer, Erste: La BCR trebuie sa schimbam cauciucurile din mers pe autostrada, dar stim cum se face

Manfred Wimmer, directorul de strategie al Erste Bank: Ne vom tine promisiunea de a lista Erste la Bucuresti in termen de 12 luni de la incheierea tranzactiei de preluare a actiunilor BCR detinute de angajati. Noii nostri actionari trebuie sa aiba la indemana o piata lichida.

27.02.2007, 15:09 40

Viteza este mai importanta decat perfectiunea, iar o solutie care sa rezolve 80% din problema este suficienta daca ajuta la integrare si aduce beneficii mai repede, este principiul pe care il aplica Manfred Wimmer, directorul de strategie al Erste Bank si seful programului de integrare si dezvoltare a BCR.
"In esenta, transferam ceea ce am invatat din achizitiile precedente. Trebuie sa incepem schimbarile foarte repede, sa le facem intr-un mod profund si decisiv. Practic este ca o operatiune de schimbare a cauciucurilor din mers pe autostrada; nu este simplu, dar stim cum sa o facem", a declarat pentru ZF Manfred Wimmer, care este si vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
Termenul de finalizare a programului este la jumatatea lui 2008, fiind acoperite toate segmentele de business ale BCR, inclusiv deschiderea unora noi precum infiintarea de divizii dedicate clientilor companii mari sau finantarilor pentru real estate.
Wimmer spune ca in acest rastimp banca trebuie sa aiba grija de clienti.
Programul de integrare include peste 40 de proiecte individuale, care merg de la restructurarea retelei de sucursale, intarirea fortei de vanzari si schimbarea conceptelor, dezvoltarea de canale alternative pana la activitatile de asigurari si leasing sau centralizarea functiilor-suport - IT, resurse umane, marketing, aprovizionare.
"BCR este ca un vapor cu aburi urias si, pentru a-l intoarce, ai nevoie de actiune hotarata si de mult combustibil. Este vorba in principal de oameni: fiecare proiect are o echipa care il supervizeaza, formata din oamenii relevanti in domeniu de la BCR plus parteneri-gemeni din grupul Erste", explica Wimmer.
El spune ca expertii din grup vin si pleaca, in functie de atingerea unor anumite obiective.
Strategul Erste afirma ca managementul BCR are in prezent o combinatie buna intre bancheri locali, cu experienta recunoscuta, si bancheri din grupul Erste, atat de la Viena cat si din alte filiale: pe de-o parte, Nicolae Danila, Dan Bunea si Jean Andronie, pe de alta Martin Skopek - retail, Oana Petrescu - IT si organizare si, cel mai nou, Helmut Hintringer, fost CFO al Erste Bank Ungaria, confirmat saptamana trecuta de BNR ca membru al board-ului BCR responsabil cu risk managementul si contabilitatea.
"Este un amestec bun. Skopek este cel mai bun specialist in retail al grupului nostru, iar Petrescu a fost consultant in modernizarea sistemului IT al BCR", spune Wimmer.
El remarca faptul ca in acest moment bancile locale se afla intr-o crestere spectaculoasa, iar altele noi se pregatesc sa intre pe piata.
"Resursele umane disponibile devin din ce in ce mai limitate, mai ales pe zona de middle si senior management, insa situatia face parte din joc. Este o nevoie uriasa de training si probabil ca va avea loc un fenomen de migrare dinspre orasele mai mici spre cele mari. BCR este bine pregatita pentru ca este un angajator atractiv, fiind vorba despre cea mai mare banca. In mod inevitabil va si pierde din oamenii pe care ii pregateste, insa o sa ne descurcam pentru ca in cele din urma se intampla si invers", comenteaza Manfred Wimmer.
O modalitate de fidelizare este transformarea salariatilor in actionari.
"Salariatii BCR detin peste 1% din actiunile Erste. Ne vom tine promisiunea de a lista Erste la Bucuresti in termen de 12 luni de la incheierea tranzactiei de preluare a actiunilor BCR detinute de angajati. Noii nostri actionari trebuie sa aiba la indemana o piata lichida pentru a-si putea valorifica investitia." Tranzactia a fost finalizata in decembrie 2006.
Wimmer afirma ca listarea va fi "extrem de benefica" pentru Bursa de Valori Bucuresti, va contribui mult la dezvoltarea pietei, insa in acelasi timp va fi utila si pentru Erste, pentru ca in cele din urma se va putea crea o noua baza de investitori.
Erste a devenit legal actionarul majoritar al BCR pe 12 octombrie 2006. Cu Hintringer la comanda, risk managementul la BCR va fi mai centralizat, mai focusat, mai eficient pentru a putea absorbi cresterea rapida a portofoliului de credite, spune Wimmer.
Lista prioritatilor programului de integrare incepe cu restructurarea retelei de distributie, "in mod fundamental".
In acelasi timp a inceput trasarea unei linii de demarcatie intre segmentul corporate si cel de retail, care va continua cu separarea clara a fiecarei linii de business, a functiilor de distributie, risk management si administrare. Cu alte cuvinte, se incheie epoca in care banca era organizata pe structuri regionale.
In fiecare judet vor fi infiintate "centre comerciale" dedicate IMM-urilor, in timp ce o divizie separata va fi dedicata celor mai mari companii, cu servicii "mult mai concentrate" pe client. "Banca s-a concentrat pana acum pe creditare, este competitiva pe piata, insa vrem sa le oferim clientilor mari un meniu mai complex de servicii, mai ales pe partea de trezorerie si capital. Multe companii mari fac parte din grupuri internationale care sunt clienti ai Erste si le vom asigura un serviciu organizat la nivelul intregii retele regionale", spune Wimmer.
Retailul BCR va continua sa se concentreze pe orasele mari, unde sunt cele mai mari venituri si cea mai mare putere de cumparare, insa nu va neglija zona rurala, mai ales in perspectiva fondurilor comunitare care vor sprijini agricultura.
Si firmele mici si micro vor fi transferate portofoliului de retail. "In cadrul diviziilor corporate regionale firmele mici ajungeau sa fie cam neglijate, fiind o sursa mai slaba de venituri. Firma si intreprinzatorul care a creat-o trebuie tratati impreuna in sucursala, pentru ca este foarte important ca ambii sa fie cat mai bine cunoscuti de acelasi bancher."
Austriecii stiu din experienta ca programul de integrare nu poate fi realizat fara implicarea salariatilor BCR.
"Comunicarea si informarea sunt esentiale. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, trebuie sa ii tii la curent cu ceea ce se intampla si sa le afli parerile. Problemele ascunse nu pot fi rezolvate", afirma Wimmer.
El sustine ca este foarte important ca schimbarile sa se intample repede, iar salariatii sa inceapa sa le simta.
Recent, jumatate din board-ul bancii a facut un turneu prin tara pentru a le spune salariatilor care sunt tintele de atins in procesul de integrare, cum se vor schimba lucrurile si care va fi impactul pentru fiecare structura din banca.
Cat priveste perceptia clientului, Wimmer spune ca primele semne ale schimbarii vor incepe sa apara la nivelul calitatii serviciilor - tranzactii mai rapide, posibile pe acelasi cont din diferite sucursale din tara, mai multa flexibilitate.
De asemenea, clientii vor vedea in cursul acestui an un nou logo al BCR.
"Numele bancii ramane neschimbat, este un brand foarte bun. Va fi schimbat insa logo-ul pentru a reflecta apartenenta la grupul Erste si a da un mesaj de schimbare pozitiva, preluand culorile rosu si bleumarin. Actualul logo nu este suficient de vizibil, mai ales noaptea; imaginea nu este suficient de intensa", explica Wimmer.
Cat priveste activitatile adiacente bancii, strategul Erste spune ca asigurarile de viata ocupa un loc central in activitatea bancara a Erste, existand multa experienta pe zona de bancassurance, in vanzarea de asigurari de viata prin sucursalele bancii.
"Asigurarile de viata vor fi un segment foarte important si la BCR, unde vom crea un model de bancassurance. Mult mai putin importante vor fi asigurarile non-viata." Wimmer spune ca nu este prioritara luarea unei decizii in privinta participatiei BCR la Asiban.
Pe segmentul de leasing, oferta BCR ar urma sa fie integrata cel putin operational cu cea a Immorent, firma de leasing imobiliar a grupului Erste care opereaza deja in Romania. Prin intreg programul de integrare austriecii urmaresc imbunatatirea profitabilitatii BCR, consolidarea pozitiei pe piata si exploatarea experientei Erste pe diferite segmente de business.

18 luni pentru integrarea BCR

Noi segmente de business: micro banking, mari corporatii, finantare real estate

Separare intre vanzari, risk management si administrare

Dezvoltarea de canale de distributie alternative

Nou logo in culorile Erste - rosu/bleumarin

Centralizarea functiilor-suport: resurse umane, IT, aprovizionare, marketing si comunicare

Recalificarea personalului si cresterea numarului salariatilor in contact direct cu clientela

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO