Bănci și Asigurări

Willi Cernko, CEO Erste Group: Credem că în România vom vedea o reducere a dobânzii cheie de 125 puncte de bază pe tot parcursul anului 2024. Dobânda cheie ar trebui să ajungă la finalul anului la 5,75% în România

Willi Cernko, CEO Erste Group: Credem că în România...

Autor: Mircea Nica

29.02.2024, 13:34 2818

Presupunem că în zona euro vom vedea o reducere a dobânzilor spre finalul anului şi credem că în România vom vedea o reducere de 125 puncte de bază pe parcursul anului 2024, în Republica Cehă o reducere de 225 puncte de bază şi în Ungaria o reducere de 350 puncte de bază. Astfel, vom ajunge la un nivel în care dobânda cheie în Europa ar trebui să fie în jurul a 3,5%, în România la 5,75%, în Republica Cehă la 4% şi în Ungaria la 6,5%, a spus Willi Cernko, CEO al Erste Group, în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului pentru anul 2023.

El a explicat că pieţele din Europa Centrală şi de Est din afara zonei euro au înnceput să reacţioneze mai devreme la nivelurile mai mari a inflaţiei, ceea ce înseamnă că băncile cenrale deja au început să reacţioneze sau vor începe să reacţioneze mai devreme pentru a îmbunătăţi situaţia dobânzilor.

“Pe parcursul anului 2022 şi 2023 am văzut o încetinire a economiei din cauza unui nivel mare al inflaţiei. Uitându-ne spre 2024 şi 2025 pieţe precum Republica Cehă şi Ungaria în mod particular se reîntorc pe traiectorie, ceea ce ne creează spaţiu de manevră privind dobânzile”, a mai adăugat Willi Cernko.

În următorii ani, CEO-ul Esrte Group este de părere că în 2025 se va oberva o consolidare a creşterii, iar regiunea Europei Centrale şi de Est va creşte mai puternic decât zona euro.

Uitându-ne la 2025 vedem o consolidare a creşterii, iar regiunea va creşte mai puternic decât în zona euro. De asemenea, nu va fi suficient ca în această regiune să se continue pe o direcţie bazată pe convergenţă concentrată doar pe costul redus al salariilor, investiţiile străine directe şi personal calificat. Va trebui să ne confruntăm cu două provocări majore, digitalizare şi transformarea către economie mai sustenabilă şi prietenoasă cu mediul.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO