Bănci și Asigurări

Western Union: Ajungem la 4.000 de locatii anul acesta

30.08.2007, 17:59 114

Western Union, unul dintre cei mai mari jucatori pe plan mondial in transferul de fonduri, isi va extinde reteaua pe piata locala pana la 4.000 de locatii in 2008, fata de 3.500, cate opereaza in prezent.
"In 2004, cand am inceput diversificarea serviciilor pe piata locala, aveam 1.700 de locatii. Practic, in mai putin de trei ani, ne-am dublat reteaua", spune Alexandru Badulescu, director general al Western Union pentru Romania si Bulgaria.
Intre timp, Western Union a introdus posibilitatea transferurilor in mai multe valute (euro, dolar sau leu) si este in curs de implementare a unui proiect pentru transferul intern de fonduri. Fiind listata la bursa din New York, Western Union comunica numai rezultatele agregate la nivel de grup. Astfel, compania nu publica date privind valoarea transferurilor sau rezultatele obtinute la nivel national.
Pe piata locala Western Union are sapte agenti directi, dintre care cinci sunt banci comerciale (Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BRD-SocGen si Bancpost). Alaturi de acestea, Posta Romana si Angelo Costa (o firma cu obiect unic de activitate - transferul de fonduri) sunt agenti principali. Pe langa acestea, Western Union are si o serie de parteneri independenti.
"Evolutia retelei de parteneri arata ca este un business bun si pentru ei", spune Badulescu. El noteaza ca in general casele de schimb valutar si cele de amanet devin parteneri ai Western Union.
Principala conditie pentru ca o firma sa devina partener al Western Union este ca activitatea sa genereze un volum important de numerar, astfel incat sa poata fi efectuate platile de numerar. In aceste conditii, Badulescu vede "potential" si pentru lanturile de benzinarii sau de magazine de retail, desi nu exista un proiect concret in acest sens.
Seful Western Union spune ca Romania ramane preponderent o piata care primeste bani, desi in ultimul an a crescut si ponderea tranzactiilor de trimitere de bani catre locatii din strainatate.
In tarile din fostul bloc comunist care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, situatia s-a schimbat sensibil. Astfel, in Cehia tranzactiile de primire si trimitere de numerar sunt aproape echilibrate, in timp ce in Polonia ponderea trimiterilor creste rapid.
In alta ordine de idei, Badulescu spune ca se observa doua tendinte contrare in privinta transferurilor spre sau dinspre Romania: majoritatea tranzactiilor se concentreaza cu tari din spatiul Uniunii Europene, unde sunt comunitati de romani puternice (Spania, Italia, Germania). In paralel insa a crescut numarul de state implicate in transferuri cu Romania, ajungand sa depaseasca 160, fata de 130, in urma cu cativa ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO