Bănci și Asigurări

Vulpescu, FGDB: In banci exista 30.000 de deponenti care au peste 50.000 euro

Vulpescu, FGDB: Nu toate bancile au evidente clare ale clientilor pentru care ar trebui platite compensatii

Niculae Vulpescu: Daca m-as duce acum la banci sa le cer cresterea contributiei, n-as avea niciun succes

20.08.2009, 00:00 126

O noua majorare a plafonului de garantare a depozitelor persoanelor fizice pana la echivalentul a 100.000 de euro ar aduce beneficii infime pentru ca ar viza doar 10.000 - 15.000 de clienti, in timp ce efortul Fondului de Garantare pentru cresterea resurselor disponibile ar fi extrem de mare, afirma Niculae Vulpescu, directorul institutiei.

"Cei care depasesc plafonul actual sunt vreo 30.000. Majorarea la 100.000 de euro ar insemna sa mai dau compensatii la 10.000 - 15.000 din acestia, dar efortul este incomparabil mai mare pentru ca noi trebuie sa acoperim plafonul respectiv pentru toata lumea si ar fi un efort foarte mare. Este important ca beneficiile sa fie pe masura costurilor", spune Vulpescu.

La nivelul Uniunii Europene continua discutiile privind armonizarea nivelurilor de garantare a depozitelor bancare constituite de persoanele fizice in tarile membre.

Seful Fondului afirma ca discrepantele care au aparut - unele state au ridicat plafonul la 100.000 de euro, altele au mers chiar mai sus de atat, in timp ce unele precum Romania au ramas la 50.000 de euro - atrag riscul migratiei capitalului de la o banca la alta, dintr-o tara in alta. "Am vazut ca si la noi in octombrie anul trecut au fost situatii in care unele depozite substantiale au fost retrase, iar banii trimisi in afara."

La sfarsitul trimestrului I, resursele proprii ale Fondului de Garantare insumau 1,25 miliarde de lei (aproape 300 mil. euro), in crestere cu 30,7% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008.

Fondul poate plasa banii in titluri de stat romanesti sau in titluri emise de BNR, precum si in depozite la termen, certificate de depozit si alte instrumente ale bancilor romanesti. Strategia de expunere pe instrumente si pe emitenti este aprobata in fiecare an de BNR.

In semestrul I al acestui an, Fondul a continuat sa plaseze banii doar in titluri de stat (49,5%) si in depozite la termen (50,5%). In privinta posibilitatii utilizarii resurselor intr-un timp foarte scurt in caz de nevoie, Vulpescu mentioneaza ca unele plasamente sunt si pe trei ani, iar daca sunt utilizate inainte de scadenta Fondul pierde dobanda - asemenea oricarui titular de depozit la termen. "Preocuparea noastra este ca utilizarea resurselor sa fie facuta cu costuri minime. In masura in care resursele noastre proprii s-ar dovedi insuficiente, apelam la creditele stand-by contractate cu bancile, iar in ultima instanta intervine statul prin Ministerul Finantelor."

Problema mobilizarii rapide a resurselor in cazul intrarii unei banci in insolventa apare in contextul in care directiva UE cere reducerea termenului de plata a compensatiilor de la 3 luni la 20 de zile.

"Pe langa asigurarea resurselor, ca sa faci plata in 20 de zile este foarte importanta existenta la nivelul fiecarei banci a unei evidente foarte clare: acestia sunt deponentii, acestea sunt depozitele si datoriile lor, aceasta este suma compensatiilor care trebuie platite. Din pacate, cel putin o banca, daca nu mai multe, inclusiv cu pretentii, mai au probleme cu legaturile informatice cu unitatile din teritoriu. Am vazut si in modul de raportare ca fac tot felul de corecturi, explicand ca din cauza sistemelor care nu sunt foarte bine puse la punct. Le-am atras atentia ca nu este de gluma", afirma Vulpescu.

Seful Fondului de Garantare spune ca aceste probleme trebuie puse la punct - inclusiv stabilirea unui model de lucru prin care in cazul insolventei unei institutii de credit mari sa fie mandatate doua-trei banci care sa faca platile si atunci bancile respective trebuie sa fie capabile sa comunice foarte bine si sa lucreze cu evidente clare.

"Normal ca speram sa nu fie cazul, dar trebuie sa ne asiguram ca reducem la minimum riscul de panica, de contagiune, fenomen care poate face ca atunci cand ai probleme cu o banca sa se intinda si la altele daca nu actionezi rapid."

De la 1 iulie a urcat la 50.000 de euro si plafonul de garantare a depozitelor persoanelor fizice, insa Vulpescu spune ca inca nu s-a pus problema unei noi majorari a contributiei bancilor, dupa ce la inceputul anului a urcat la 0,2% din depozitele atrase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO