Bănci și Asigurări

Visa: cardul e inca putin folosit pentru plati

27.09.2006, 18:36 21

Visa consemneaza apetitul in crestere pentru utilizarea cardurilor la comercianti, desi ponderea acestor tranzactii ramane redusa.
Valoarea totala a tranzactiilor derulate la comercianti a urcat la 543 mil. dolari (424 mil. euro) intre iunie anul trecut si iunie curent, respectiv cu 116% peste nivelul consemnat in intervalul precedent. Chiar si asa, tranzactiile efectuate la comercianti au generat mai putin de 9% din volumul total.
"Cifrele arata ca numarul de tranzactii in locatiile comerciale s-a dublat pentru al cincilea an la rand, ceea ce inseamna ca romanii isi folosesc cardurile tot mai mult pentru a-si face cumparaturile zilnice", spune Catalin Cretu, vicepresedinte al Visa International CEMEA.
Tranzactiile realizate prin carduri Visa pe piata locala in intervalul iunie 2005-iunie curent s-au ridicat la 6,15 miliarde de dolari (echivalentul a 4,8 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 63% fata de perioada anterioara. Cresterea a avut loc in conditiile in care numarul de carduri Visa aflate in circulatie pe piata locala a crescut cu 36%, pana la 4,22 milioane de unitati. Potrivit datelor BNR, numarul total de carduri aflate in circulatie este de 8,3 milioane. Numarul de tranzactii realizate la comercianti aproape s-a dublat in anul incheiat in iunie, pana la 9,5 milioane. Cardurile Visa Electron, un produs de baza, reprezinta in continuare cea mai parte a cardurilor Visa de pe piata locala, cu o pondere de 78%. Pe locul al doilea sunt cardurile Visa Clasic, cu 19%. Produsele de plata pentru companii Visa Business au castgat usor cota, pana la 2,3%.
Cardul Visa Gold, un produs exclusivist, pentru clientii cu venituri importante, reprezinta numai 0,2% din total.
Visa consemneaza si o crestere a numarului de locatii comerciale in care cardul este acceptat la plata. Numarul acestora a urcat cu 55%, ajungand sa depaseasca 28.000. Pe de alta parte, numarul de bancomate a crescut odata cu dezvoltarea retelelor bancare, ajungand la 5.063, cu 47% peste nivelul din iunie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO