Bănci și Asigurări

Viorel Vasile, Safety Broker: Prioritatea ar trebui să fie să aducem în asigurări cât mai mulţi jucători noi din afară, ca să crească competiţia în piaţă

ZF Bankers Summit 2023, ziua 3

Viorel Vasile, Safety Broker: Prioritatea ar trebui să...

Autor: Alex Ciutacu

28.06.2023, 13:59 739

Piaţa de asigurări din România are nevoie de mai mulţi asiguratori, mai ales pe segmentul RCA, întrucât o competiţie mai mare în piaţă ar duce în final la produse mai bune pentru clienţi, însă abordarea autorităţii de supraveghere nu pare să fie aliniată cu această idee, a explicat Viorel Vasile, CEO al Safety Broker, în cadrul ZF Bankers Summit 2023.

„În momentul acesta, prioritatea noastră ar trebui să fie să aducem cât mai mulţi jucători din afară ca să crească competiţia în piaţă. Asta este cheia în orice piaţă. Dacă obiectivul nostru este doar să protejăm piaţa fără să permitem intrarea de jucători noi, suntem în situaţia în care suntem”.

El a dat exemplul Poloniei, unde există 18 jucători în piaţa de asigurări, la o populaţie de peste 38 de milioane de persoane, în timp ce România abia are 7 jucători, dintre care doar 5 pe RCA, la o populaţie de 18 milioane de locuitori.

„Am observat că autoritatea de supraveghere are o tendinţă de protecţie excesivă. Ne-am fript cu City Insurance, Euroins, Astra Asigurări, şi acum încercăm să protejăm piaţa. Până la urmă, rolul autorităţii este de a supraveghea piaţa, nu de a o bloca”.

Alte declaraţii:

  • Prima netă este un concept care nu există nicăieri într-o ţară civilizată, nu există la Londra sau la New York, doar în ţările nordice. Practic, noi venim şi scoatem costul de distribuţie în afara preţului. În contextul acesta, orice jucător care vine din afară îşi pune un semn de întrebare, de ce să intre într-o piaţă care este diferită de a lui. Nu e o piaţă stabilă. Când facem schimbări legislative de genul acesta, nu ne dorim o stabilitate. Sau nu ştim ce ne dorim.
  • Datorită PNRR-ului avem un necesar uriaş de asigurări pentru garanţii. Orice contract pe PNRR presupune o poliţă de garanţie în sate, o asigurare de garanţie. Noi nu suntem capabili la nivel de piaţă să venim cu oferte. (...) Hai să încercăm să atragem jucători de afară.
  • Din estimările mele, undeva la 15-20% din companiile din industria de brokeraj vor dispărea. Tu nu poţi să îţi desfăşori activitatea pe un nivel de comision de distribuţie de 7%. E imposibil. Hai să ne uităm la ţările din jurul nostru, e undeva la 15-18%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO