Bănci și Asigurări

Vin cardurile cu chip

31.08.2004, 00:00 22



Procesatorul de carduri PayNet a semnat un contrat de emitere de smartcarduri (carduri cu chip) cu filiala locala a bancii italiene SanPaolo Imi Bank Romania. "Speram ca pana la sfarsitul anului sa punem in circulatie primele carduri cu chip", a declarat Mirela Paraschiva, director de vanzari PayNet, citata de site-ul de specialitate NO-CASH.



Ea spune ca bancile din Romania nu s-au grabit sa emita smartcarduri, dar aceasta nu inseamna ca este vina procesatorilor, respectiv din lipsa unor capabilitaati tehnice. "Noi avem modulele de procesare cumparate", a spus Paraschiva.



Cardurile cu chip asigura in primul rand un grad de securitate mai mare, precum si extinderea posibilitatilor de utilizare.



SanPaolo Imi Bank a avut pana in acum o prezenta discreta pe piata, insa folosirea unor solutii tehnice de ultima ora i-ar putea permite sa recupereze mai repede.



Asa intentioneaza sa faca CEC, al carui nou presedinte a anuntat saptamana trecuta ca institutia va organiza in aceasta toamna o licitatie internationala pentru desemnarea unui procesator care sa gestioneze programul de carduri duale - cu banda magnetica dar si cu chip al CEC.



"Salutam initiativa CEC de a emite carduri cu cip si intelegem foarte bine ratiunile pentru care doresc acest lucru. In ceea ce priveste apelarea la procesatori de pe piata externa, noi consideram ca nu este optiunea cea mai viabila ca urmare a unor costuri semnificativ mai mari precum si a multiplelor inconveniente in operare. Provus are infrastructura pregatita pentru implementarea unui proiect de chip card EMV, dar statutul de procesator permite certificarea numai la cererea unui emitent", a declarat Gabriel Ghita, director general adjunct al procesatorului de carduri Provus.



El estimeaza ca anul 2005 va fi unul in care bancile romanesti isi vor indrepta atentia spre emiterea de carduri cu cip, iar certificarea nu va fi decat o problema de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO