Bănci și Asigurări

Veşti proaste din Europa: Banca Centrală a crescut dobânda la euro de la 3,25% la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace. Problema este că în iulie s-ar putea să urmeze o nouă majorare de dobândă. Aproape 30% din finanţarea din România este în euro

Veşti proaste din Europa: Banca Centrală a crescut...

Autor: Ştefan Stan

15.06.2023, 17:18 1740

Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile cu un sfert de punct, la 3,5%, şi a semnalat că le va majora din nou în iulie, avertizând că inflaţia este departe de a fi învinsă, scrie Financial Times. 

Decizia de joi a BCE de a majora dobânda de referinţă pentru depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani a venit în contextul în care şi-a majorat prognoza de inflaţie şi şi-a redus previziunile de creştere pentru următorii trei ani.

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a declarat după şedinţă că cei care stabilesc rata de dobândă "mai au încă teren de parcurs" şi că probabil vor înăspri din nou condiţiile de împrumut la următoarea şedinţă de politică monetară din 27 iulie, cu excepţia cazului în care va exista o "schimbare materială" a datelor economice.

Guvernatorul BNR îi atenţionează pe cei care se reped să ia credite în valută, considerând că sunt mai ieftine: Dobânzile atât la euro, cât şi la dolar vor mai creşte!

Banca şi-a repetat avertismentul potrivit căruia se aşteaptă ca inflaţia "să rămână prea ridicată pentru prea mult timp", deoarece nu va reveni la ţinta de 2% de acum până în 2025.

"Aceasta este o majorare de tip hawkish", a declarat Claus Vistesen, economist la grupul de cercetare Pantheon Macroeconomics, adăugând că noile previziuni ale BCE sunt "categoric stagflaţioniste".

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane pe doi ani a crescut uşor până la 3,18% după anunţ, dar a scăzut ulterior în cursul după-amiezii. Euro a crescut cu 0,1% faţă de dolar, la 1,08 dolari.

Cea mai recentă majorare a ratei de dobândă a băncii centrale contrastează cu decizia Rezervei Federale a SUA de a întrerupe majorarea ratelor cu o zi înainte.

BCE a început să majoreze ratele la câteva luni după Fed şi, la 6,1%, inflaţia este acum mai mare în zona euro decât în SUA. 

În România, aproape 30% din finanţare este în euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO