Bănci și Asigurări

Vedem o revenire a afacerilor firmelor care au supravietuit, spune seful OTP Bank

Vedem o revenire a afacerilor firmelor care au supravietuit, spune seful OTP Bank

Laszlo Diosi spune ca deteriorarea creditelor se va opri in iarna

19.08.2009, 16:52 24

Afacerile firmelor au revenit in ultimele doua luni, cei care au supravietuit caderii economice incepute in toamna trecuta avand acum sansa sa isi majoreze cota de piata sau chiar sa isi preia competitorii aflati in dificultate, spune Laszlo Diosi, seful OTP Bank.

"Am vazut o revenire chiar mai devreme decat ne asteptam", puncteaza Diosi. El da exemplul unei firme specializate in transportul de lichide, care beneficiaza acum de o cerere ridicata, in conditiile in care principalii sai competitori nu au rezistat caderii afacerilor din ultimele luni.

Pe de alta parte, Diosi se asteapta ca numarul firmelor mici care vor fi lovite de contractia economiei sa creasca in continuare in lunile urmatoare, in conditiile in care multi jucatori au fost prinsi fara rezerve de lichiditati.

De altfel, OTP si-a bugetat pentru semestrul al doilea provizioane importante pentru acoperirea riscului de nerambursare a creditelor acordate, in special din zona firmelor mici si mijlocii. 

Majoritatea analistilor considera ca recesiunea economica va atinge varful in trimestrul al treilea, scenariu luat in calcul si de OTP.

Diosi mizeaza pe o revenire a economiei de la inceputul anului viitor, cand si calitatea portofoliului de credite ar trebui sa se stabilizeze.

 

Majorari de salarii in pas cu inflatia

OTP Bank va opera in septembrie o majorare a salariilor de 4,5% pe medie, respectiv in pas cu inflatia. La inceputul anului banca a anuntat disponibilizare a circa 5% din angajati, respectiv 50 de persoane. In final, doar 37 de angajati au fost disponibilizati, OTP avand in iunie 1.059 de salariati.

Directorul de vanzari al OTP Bank Gabriel Cretu a aratat ca majorarile salariale vor fi facute in corelatie cu performantele salariatilor, astfel ca majorarea de 4,5% va reprezenta o medie si nu toti angajatii vor avea acelasi nivel de crestere.

Maghiarii trecusera la taieri dure de costuri inca de anul trecut, in cadrul efortului de a trece banca pe profit. De altfel, expansiunea retelei teritoriale fusese sistata inca de la sfarsitul anului 2007. In prezent, OTP opereaza 106 unitati, anuntand saptamana aceasta deschiderea unei agentii la Covasna. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO