Bănci și Asigurări

Vasile Creştin şi doi foşti bancheri de la BRD rămân în arest în dosarul fraudelor

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Autor: Catalin Lupasteanu

14.03.2013, 09:00 1551

Vasile Creştin, lider al grupării din dosarul fraudelor bancare de 85 mil. euro, şi alte cinci persoane urmărite penal în acest caz rămân în arest, a decis instanţa supremă, care a respins recursurile acestora la măsura preventivă luată împotriva lor.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este definitivă.

La 15 şi 16 decembrie 2012, în dosarul fraudelor bancare au fost arestate, la propunerea procurorilor Direc­ţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv Adri­an Martiş şi Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Andrei Suditu, Clau­dia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa în­toc­mai dispoziţiile date de către cei doi directori din BRD), Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Plos­caru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.

Pentru alte nouă persoane, printre care Ioan Creştin şi Marius Locic, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dispus interdicţie de a părăsi ţara.

În 3 ianuarie, CAB a decis prelungirea duratei arestării preventive, până la 12 aprilie, pentru Vasile Creştin, Sava Tipa, Adrian Martiş, Andrei Nanu, Andrei Suditu şi Claudia Peter.

Hotărârea a fost atacată cu recurs la ICCJ, care a menţinut decizia Curţii de Apel.

În decembrie, CAB a motivat ares­tarea preventivă a lui Vasile Creş­tin prin amploarea activităţii infracţionale, poziţia de lider a acestuia în cadrul grupării şi contribuţia determinantă la producerea prejudiciului.

„În ce-l priveşte pe Creştin Vasile, având în vedere amploarea activităţii infracţionale, poziţia de lider, contribuţia determinantă la producerea prejudiciului, faptul că a urmărit obţinerea pe nedrept a unor sume de bani ce proveneau din contractele de creditare, se apreciază că fapta prezintă o gravitate deosebită şi, date fiind elementele mai sus menţionate, lăsarea în libertate a inculpatului este de natură să creeze o reacţie socială negativă“, s-a arătat în motivare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO