Bănci și Asigurări

Vanzarile de euro au facut ca leul sa recupereze terenul pierdut in fata monedei europene

Vanzarile de euro au facut ca leul sa recupereze terenul pierdut in fata monedei europene

Click pentru imaginea marita

03.07.2006, 19:14 10

Cursul euro/leu va intra din nou intr-o banda de variatie, considera dealerii, dupa ce pe sfarsitul saptamanii trecute moneda locala a reusit sa se aprecieze sensibil, recuperand o buna parte din terenul pierdut la jumatatea lui iunie.
Revenirea leului a avut loc pe fondul vanzarilor mai mari de valuta din partea jucatorilor nerezidenti, in conditiile in care acestia au reinceput sa deschisa pozitii pe pietele emergente. Asa cum a devenit deja traditie, leul s-a miscat in tandem cu zlotul polonez si lira turceasca, cele trei monede marcand aprecieri sensibile in fata euro, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute.
BNR a calculat vineri un curs de 3,5686 lei pentru un euro, cu 2,05 bani mai putin decat in ziua anterioara. Fata de inceputul saptamanii trecute, leul a recuperat peste 1,9% fata de euro.
Dolarul a inregistrat o scadere puternica in fata leului, cursul coborand cu aproape 2%, dupa ce pe pietele internationale moneda americana a pierdut teren in fata euro. BNR a calculat un curs de 2,8068 lei pentru un dolar, cu 5,71 bani mai putin decat in ziua precedenta.
"S-a lucrat mult in piata, ordinele fiind preponderent de vanzare. Majoritatea tranzactiilor s-au derulat in jurul nivelului de 3,58 lei pentru un euro. Cred ca saptamana aceasta vom vedea euro osciland intr-un range (banda de variatie, n. red.)", a comentat un dealer.
Euro a inceput sedinta de vineri la 3,5820/3,5870 lei. Primele ore de tranzactionare au adus vanzari mai mari de valuta, cotatiile coborand rapid pana la un minim de 3,5680/3,5730 lei pentru un euro. Ulterior, moneda unica a recuperat usor teren, iar piata s-a inchis in cotatii de 3,5760/3,5810 lei/euro.
Piata locala a inregistrat joi un deficit de 68 mil. euro, pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 458 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 266 mil. euro, astfel ca volumul total tranzactionat pe piata a fost de 724 mil. dolari.
Banca centrala a Turciei s-a vazut nevoita sa majoreze dobanda cu doua puncte procentuale saptamana trecuta si sa intervina pe piata valutara pentru a tempera deprecierea monedei locale. BNR a majorat saptamana trecuta dobanda de interventie cu un sfert de punct procentual. Dealerii au spus atunci ca majorarea este prea mica pentru a influenta fluxurile de capitaluri. Pe de alta parte, in piata exista opinii potrivit carora decizia bancii centrale ar putea fi interpretata drept un semnal privind viitoare majorari ale dobanzii. Oricum, BNR a promis sa mentina un control strans al lichiditatii din piata monetara, oferind astfel in continuare posibilitatea speculatorilor sa-si plaseze banii fara risc la randamente bune. Jucatorii straini au inceput sa vanda valuta pe piata locala inca din ultimele ore ale sedintei de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO