Bănci și Asigurări

Vanzarile de credite standard, impulsionate prin ricoseu

Vanzarile de credite standard, impulsionate prin ricoseu
28.09.2009, 17:15 15
Piata creditului in afara programului "Prima casa", respectivimprumuturile vandute in conditii "standard", este acum undeva lajumatate din volumele de anul trecut. Totusi, bancherii spun caapetitul trezit de "Prima casa" a adus mai multi oameni in agentii,iar unii dintre ei au plecat cu credite in conditii standard.
In ultima vreme mai multe banci au inceput sa promoveze dealtfel creditele cu ipoteca, iar unii jucatori au operat reduceride dobanzi, incercand astfel sa resusciteze piata decreditare.
Cele mai bune oferte pleaca acum de la dobanzi de 7%-8% pe an.In aceste conditii, pentru un credit de 30.000 de euro, rambursabilin 30 de ani, ratele ajung sa insumeze cel putin 70.000 de euro.Pentru un credit similar contractat prin programul "Prima casa"suma totala rambursata este de circa 55.000 de euro.
Majoritatea bancilor au dobanzi nominale cuprinse intre 7% si8% pe an la creditele ipotecare standard, insa valoarea rateilunare si implicit suma totala de rambursat ajung sa diferesubstantial, in functie de alte comisioane percepute.
"Piata nici nu creste, nici nu scade, se mentine undeva la 50%din media anului trecut. Nu cred ca astazi mai exista ceva diningredientele care duceau piata de retail anul trecut - optimismulsi credinta ca mergem numai 'in sus', consumul si veniturile suntin scadere, banii sunt mai scumpi, piata imobiliara ramane blocatala preturi fara legatura cu realitatea solvabila, apetitul pentruinvestitii este aproape nul", puncteaza Lucian Cojocaru, directorulcomercial al retelei BRD-Soc.Gen.
La Banca Transilvania vanzarile sunt de asemenea la jumatatefata de anul trecut, spune Gabriela Nistor, director executivresponsabil de retail in cadrul bancii.
"Au fost clienti care au venit pentru 'Prima casa', dar s-aureorientat spre produse standard, unii pentru rapiditate, altiipentru ca nu se incadrau", puncteaza Nistor.
Directorul BT arata ca in prezent apetitul este mai marepentru creditele cu garantii imobiliare, in timp ce imprumuturilede consum, fara garantii, sunt oferite doar clientilor care au unistoric cu banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO