Vanzarile de credite standard, impulsionate prin ricoseu

Autor: Liviu Chiru 28.09.2009
Piata creditului in afara programului "Prima casa", respectiv imprumuturile vandute in conditii "standard", este acum undeva la jumatate din volumele de anul trecut. Totusi, bancherii spun ca apetitul trezit de "Prima casa" a adus mai multi oameni in agentii, iar unii dintre ei au plecat cu credite in conditii standard.
In ultima vreme mai multe banci au inceput sa promoveze de altfel creditele cu ipoteca, iar unii jucatori au operat reduceri de dobanzi, incercand astfel sa resusciteze piata de creditare.
Cele mai bune oferte pleaca acum de la dobanzi de 7%-8% pe an. In aceste conditii, pentru un credit de 30.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, ratele ajung sa insumeze cel putin 70.000 de euro. Pentru un credit similar contractat prin programul "Prima casa" suma totala rambursata este de circa 55.000 de euro.
Majoritatea bancilor au dobanzi nominale cuprinse intre 7% si 8% pe an la creditele ipotecare standard, insa valoarea ratei lunare si implicit suma totala de rambursat ajung sa difere substantial, in functie de alte comisioane percepute.
"Piata nici nu creste, nici nu scade, se mentine undeva la 50% din media anului trecut. Nu cred ca astazi mai exista ceva din ingredientele care duceau piata de retail anul trecut - optimismul si credinta ca mergem numai 'in sus', consumul si veniturile sunt in scadere, banii sunt mai scumpi, piata imobiliara ramane blocata la preturi fara legatura cu realitatea solvabila, apetitul pentru investitii este aproape nul", puncteaza Lucian Cojocaru, directorul comercial al retelei BRD-Soc.Gen.
La Banca Transilvania vanzarile sunt de asemenea la jumatate fata de anul trecut, spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de retail in cadrul bancii.
"Au fost clienti care au venit pentru 'Prima casa', dar s-au reorientat spre produse standard, unii pentru rapiditate, altii pentru ca nu se incadrau", puncteaza Nistor.
Directorul BT arata ca in prezent apetitul este mai mare pentru creditele cu garantii imobiliare, in timp ce imprumuturile de consum, fara garantii, sunt oferite doar clientilor care au un istoric cu banca.