Bănci și Asigurări

Urmează videoconferinţa Deloitte/ZF pe subiectul-cheie din regenerabile. Instrumente de finanţare pentru energia verde: cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?

Urmează videoconferinţa Deloitte/ZF pe subiectul-cheie...

Autor: Roxana Petrescu

06.11.2023, 00:05 195

Într-un moment în care piaţa de energie verde este încinsă la maximum, diferenţa dintre un proiect potenţial şi o investiţie reală este făcută de finanţare  În acest context, ZF alături de Deloitte organizează o nouă videoconferinţă, luni, 13 noiembrie, în intervalul orar 09.20-12.00, în care vom dezbate alături de autorităţi şi unii dintre cei mai buni specialişti din piaţă care sunt instrumentele de finanţare pentru miile de MW din energia verde.

Sebastian Burduja, ministrul e­nergiei, se va afla într-un dialog di­rect cu Alexandru Reff, country ma­naging partner, Deloitte România şi Moldova, pe tema fiananţării pro­iectelor de energie verde, luând în calcul atât instrumentele actuale, PNRR sau Fondul de Modernizare, dar şi Contractele pentru Diferenţă (CfD), contracte directe de achiziţie de energie (PPA-uri), tema garan­ţiilor de origine fiind de asemenea pusă pe tapet.

Sorin Elisei, director consultanţă, Deloitte România, liderul practicii de sustenabilitate, participă la rândul său în calitate de speaker într-o dis­cu­ţie despre strategiile de finanţare a proiectelor de energie verde în contextul actual al pieţei şi al ţintelor verzi asumate de România.

Pe partea de instrumente de finanţare, România este pe ultima sută de metri pentru organizarea primei licitaţii de CfD în cadrul căreia 2.000 MW, 1.000 MW solar şi 1.000 MW eolian, vor putea beneficia de preţul garantat la energie timp de 15 ani. Semnarea contractelor din această licitaţie ar trebui să aibă loc în decembrie anul acesta, pentru ca de la 1 ianuarie 2024 schema să fie aplicabilă. Mecanismul este realizat de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) alături de Ministerul Energiei. Astfel, la videoconferinţă pe tema CfD-urilor, unul dintre speakeri va fi Mihaela Mihăilescu, director adjunct Româ­nia în cadrul BERD.

Băncile sunt extrem de interesate de acest meca­nism, astfel că pe lista speakerilor se vor afla Cristina Ghimbovschi, şef departament analiză-financiară şi project finance, directia corporate banking, BCR, Romulus Andrei, director finanţări structurate şi project finance, Banca Transilvania, Cătălin Cepişcă, senior director energy and utilities, Raiffeisen Bank, dar şi Georgiana Singurel, partener, Reff & Asociaţii/Deloitte Legal. Dezbaterea destinată CfD-urilor va fi moderată de Magda Turiac, director adjunct, consultanţă financiară, Deloitte România.

Dincolo de CfD-uri, PPA-urile sunt un alt instrument de finanţare pentru proiectele de energie verde, dar o piaţă încă mică pe plan local. Potrivit informaţiilor publice, Spania este de departe ţara care a reuşit să semneze cele mai importante PPA-uri, pentru o capacitate de 6,1 GW de energie verde, în 2022, timp în care România a reuşit să semneze PPA-uri pentru numai 0,2 GW de capacitate. Cum se deblochează piaţa? Kamil Janczyk, director consultanţă financiară, Deloitte Polonia şi Matthew Vogel, Advisor for Renewable Energy Development, SIMEC – Liberty Galaţi sunt câţiva dintre speakerii alături de care vom aborda tema PPA-urilor pentru a vedea cum se poate ajunge de la negocieri, la semnătură şi investiţii concrete.

În acest moment, în România, sunt montaţi circa 3.300 MW în proiecte eoliene şi aproape 1.400 MW în parcuri solare, toate acestea având o contribuţie de 15% în producţia de energie din 2022. Cifrele ar trebui să crească semnificativ în următorii ani având în vedere că la linia de start în noul val regenerabil sunt aliniate grupuri sau fonduri de investiţii de calibru. Astfel, în următorii 2-3 ani, România se poate aştepta la puneri în funcţiune de circa 3.000 MW-4.000 MW, ţinta pentru finalul acestei decade fiind de 10.000 MW de proiecte de energie verde.

Videoconferinţa Deloitte/ZF „Instrumente de finanţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid? » va avea loc luni, 13 noiembrie, în intervalul orar 09.20-12.00, dezbaterile putând fi urmărite pe www.zf.ro.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO