Bănci și Asigurări

Urmeaza o saptamana dramatica pentru leu

02.07.2007, 17:53 13

Dealerii se pregatesc pentru una dintre cele mai dramatice saptamani pe piata valutara din ultimii 15 ani, unde leul este supus unei aprecieri puternice si rapide din partea speculatorilor straini, iar bancile romanesti incearca sa faca fata acestui trend.
Vanzarile agresive ale strainilor de vineri au dus euro la 3,1340 lei, la cursul BNR, in timp ce in piata s-a atins un nou minim al ultimilor cinci ani, de 3,1110 lei.
Toata lumea asteapta insa interventia BNR, care sa duca inapoi euro peste nivelul de 3,2 lei.
Saptamana trecuta BNR nu a intervenit pe piata valutara, provocand pierderi multor dealeri care mizau pe aparitia bancii centrale si cresterea cursului euro.
Numai pe parcursul lui iunie euro a pierdut la cursul oficial 4,2% in fata leului. Calculata de la inceputul anului, aprecierea leului este de 6,6%, in termeni nominali. Aceasta apreciere afecteaza exportatorii, dar ajuta la scaderea inflatiei. Cei mai multi dealeri de la Bucuresti vad in BNR salvatorul pozitiilor lor, intrucat bancile sunt pline de euro, bani pe care de abia asteapta sa ii vanda in piata, dar la un curs mai mare. In schimb, orice scadere a euro fata de leu le provoaca pierderi, care nu pot fi recuperate asa usor.
Daca in urma cu trei ani dealerii de la Bucuresti faceau jocurile pe piata valutara, acum prezenta brokerilor valutari de la Londra in tranzactii pe cursul leu/euro le-a diminuat semnificativ din putere.
BNR ar putea cumpara euro de pe piata, dar s-ar confrunta cu o lupta extrem de dura cu dealerii de la Londra, care sunt mult mai experimentati pe pietele valutare si au in spate mult mai multi bani decat dealerii de la Bucuresti. BNR nu a mai intervenit pe piata din septembrie 2005, lasand jucatorii sa se descurce singuri cu cursul valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO