Bănci și Asigurări

Urmează o nouă ieftinire a creditelor: indicatorul Robor s-a stabilizat la 1,8%

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

24.11.2014, 00:00 332
Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, s-a stabilizat la un minim istoric de circa 1,8% pe an în ultimele săptămâni, acesta fiind un semnal pozitiv pentru clienţii care au experimentat mai multe episoade de volatilitate a dobânzilor anul acesta. Dobânzile celor mai multe credite de retail în lei urmează să fie actualizate luna viitoare.
 
Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, când a avut loc cea mai recentă ajustare a dobânzilor, indicatorul Robor la 3 luni a scăzut cu peste un punct procentual, această tendinţă fiind cea care creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor. Costul finanţării în lei s-a oprit sub pragul de 2% pe an, determinat în mare parte de scăderea dobânzii-cheie de către BNR la minimul istoric de 2,75%. Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc în ianuarie, iar analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă din nou dobânda-cheie, la 2,5% pe an. BNR a redus de cinci ori dobânda-cheie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO