Bănci și Asigurări

UNSAR: despăgubiri de 5 mil. lei plătite în 2022 în baza poliţelor de asigurare facultative de locuinţă, după o avarie la conductele de apă

UNSAR: despăgubiri de 5 mil. lei plătite în 2022 în...

Autor: Mircea Nica

11.10.2023, 00:00 54

O avarie semnificativă produsă la conductele de apă a cauzat anul trecut pagube importante mai multor locuinţe, pentru care s-au plătit despăgubiri de aproape 5 mil. lei în baza poliţelor de asigurare facultative dedicate, potrivit informaţiilor transmise de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). Avariile accidentale produse la instalaţiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri de peste 51% din totalul dosarelor de daună despăgubite anul trecut în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe.

 Clasamentul este completat de furtuni (11% din totalul dosarelor), inundaţii ca fenomen natural (9%), de prejudicii produse terţilor (5%) şi de incendii (5%). "Studiile arată că doar 4 din 10 proprietari sau viitori proprietari de locuinţe ştiu că avariile instalaţiilor interioare ale clădirii pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuinţă. Aşadar, vom intensifica acţiunile de informare cu privire la beneficiile asigurărilor dedicate locuinţelor, pentru ca oamenii să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte&director general al UNSAR.

Avariile accidentale produse la instalaţiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri de peste 51% din totalul dosarelor de daună despăgubite anul trecut în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe. Clasamentul este completat de furtuni (11% din totalul dosarelor), inundaţii ca fenomen natural (9%), de prejudicii produse terţilor (5%) şi de incendii (5%). "Cu siguranţă, o asigurare potrivită locuinţei pe care o deţinem va face diferenţa în diverse situaţii nefericite care ne pot afecta pe fiecare dintre noi", a adăugat Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR. Asigurarea facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie PAD, acoperind, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute ñ inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice etc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO