Bănci și Asigurări

Uniqa, Aegon si Groupama se bat pentru achizitia BT Asigurari

Uniqa, Aegon si Groupama se bat pentru achizitia BT Asigurari
02.10.2007, 18:22 31

Grupul austriac Uniqa, olandezii de la Aegon si francezii de la Groupama, unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata financiara din regiune, se lupta pentru achizitia BT Asigurari, potrivit unor surse apropiate afacerii.
BT Asigurari, membra a grupului Banca Transilvania, a fost scoasa la vanzare acum cateva luni si initial mai multe grupuri financiare straine s-au inscris in cursa pentru achizitie. Pe lista scurta au ramas Uniqa, Aegon si Groupama, tranzactia cu unul dintre aceste grupuri urmand sa fie incheiata in urmatoarele luni.
BT Asigurari a notificat deja Comisia de Supraveghere a Asigurarilor privind intentia de vanzare. Consultantii la vanzare sunt casa de investitii Capital Partners, iar partea juridica a tranzactiei este asigurata de casa de avocatura Musat & Asociatii.
Avand in vedere preturile la care s-au realizat in ultimii ani tranzactii pe piata asigurarilor, de circa 0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri, valoarea BT Asigurari este in jur de 70 mil. euro. Societatea a avut anul trecut afaceri de 60 mil. euro, iar pentru acest an si-a propus subscrieri de 88 mil. euro.
Olandezii de la Aegon ar putea sa aiba cele mai mari sanse de a cumpara BT Asigurari, in conditiile in care grupul colaboreaza cu Banca Transilvania pe segmentul pensiilor private.
In acest an, Aegon si Banca Transilvania au infiintat joint-venture-ul BT Aegon, care administreaza un fond de pensii obligatorii si intentioneaza sa intre si pe piata pensiilor facultative.
Desi Aegon a anuntat ca va intra pe piata locala a asigurarilor printr-o investitie greenfield, olandezii spun ca i-au facut o oferta proprietarului BT Asigurari. "Am purtat discutii cu Banca Transilvania pentru achizitia BT Asigurari, am facut un due dilligence (audit in vederea preluarii - n. red.) si le-am facut o oferta, dar decizia finala inca nu a fost luata", a declarat pentru ZF Beatrice Tavasze, reprezentant al Aegon Central and Eastern Europe. Grupul Aegon este prezent in 20 de tari si gestioneaza active de circa 368 mld. euro.
Si Uniqa, grup care detine pe piata locala 50% din compania de asigurari Astra, a realizat un due-dilligence la BT Asigurari in urma cu doua luni. Contactati de ZF, austriecii nu au comentat aceste informatii. De altfel, la momentul intrarii in actionariatul Astra, la sfarsitul lui 2005, austriecii declarau ca sunt interesati si de alte achizitii pe piata romaneasca. Uniqa este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din regiune, cu prime brute subscrise de peste 2,4 mld. euro in primul semestru si un profit inainte de impozitare de 135 mil. euro.
Francezii de la Groupama au incercat recent sa vina pe piata asigurarilor prin achizitia Asirom, insa in actionariatul companiei romanesti au intrat austriecii de la Vienna Insurance Group. Groupama avea la jumatatea acestui an afaceri de 6,8 mld. euro si un profit net de 506 mil. euro.
Contactat de ZF, directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, nu a comentat aceste informatii.
BT Asigurari este una dintre cele trei posibilitati care le-au ramas investitorilor straini pentru a intra pe piata asigurarilor, alaturi de Asiban si BCR Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO