Bănci și Asigurări

UniCredit: Populaţia va continua să îşi reducă datoriile

Autor: Liviu Chiru

14.03.2011, 23:47 32
Cheltuielile cuprovizioanele pentru creditele cu probleme, care au muşcat puternicdin câştigurile băncilor în ultimii doi ani şi chiar au împinsmulţi jucători pe pierdere, vor atinge vârful în 2011, iar cerereapentru împrumuturi noi va rămâne limitată, spune Răsvan Radu,preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Cererea de credit varămâne limitată, iar costul riscului va atinge probabil vârful peparcursul acestui an. Tendinţa de scădere a gradului de îndatorareva persista în perioada următoare, în special în sectorul deretail."

Anul trecut creditulprivat a înregistrat o creştere modestă, cu 4%, până la 206miliarde de lei (48 mld. euro), însă doar companiile au reuşit săatragă mai multe finanţări de la bănci. Soldul creditelor pentrupopulaţie scade însă de mai bine de doi ani, în condiţiile în carefinanţările nou-acordate nu acoperă rambursările.

UniCredit Ţiriac Bankşi-a majorat anul trecut creditele acordate cu 13%, până la 13,5mld. lei (3,1 mld. euro), creşterea fiind de asemenea concentratăîn segmentul corporate. Banca mai are credite de aproape 3 mld. leiînregistrate în bilanţurile unor subsidiare ale grupului UniCreditdin străi­nătate.

Ponderea creditelor cuîntârzieri de peste 90 de zile la plata ratelor lunare a urcat la10,8%, în condiţiile în care până la sfârşitul anului trecut 19%din creditele din portofoliu au fost restructurate. Depoziteleatrase de la cli­en­telă au urcat anul trecut cu 4%, până la 11mld. lei (2,5 mld. euro).

Banca a înregistratanul trecut un profit net de 171 mil. lei (41 mil. euro), înscădere cu 48% în lei faţă de 2009 din cauza cheltuielilor mai maricu pro­vizioanele.

Câştigul este calculatconform standardelor internaţionale de raportare financiară.Calculat după standardele locale de contabilitate (RAS), profitulnet a fost de 57 mil. lei (aproape 14 mil. euro).

Subsidiarele localeale grupului UniCredit - banca, societatea de leasing UniCreditLeasing Corporation şi societatea de credite de consum UniCreditConsumer Finance - cumulau la sfârşitul anului trecut active de 5,5mld. euro. Profitul celor trei companii a fost de 145 mil. lei (34mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO