Bănci și Asigurări

UniCredit: Nu am sistat acordarea de credite ipotecare

21.10.2008, 19:43 62

UniCredit Tiriac Bank nu a luat o decizie de suspendare a acordarii de credite ipotecare, desi se afla in situatia de a cauta surse de finantare pe termen lung necesare sustinerii acestui tip de produse, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al bancii.

"Nu putem vorbi acum de o decizie de sistare a activitatii de acordare de credite ipotecare. Cautam sa identificam solutii de finantare pe termen lung, pentru ca se stie faptul ca in Romania acestea nu exista", a declarat pentru ZF Rasvan Radu.
El a facut aceste precizari in contextul in care Federico Ghizzoni, responsabilul grupului UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca in unele tari din regiune precum Romania nu exista solutie alternativa decat oprirea acordarii de credite ipotecare pentru o anumita perioada. Oficialul UniCredit a invocat drept justificare dobanzile foarte ridicate in moneda locala in paralel cu reticenta bancilor in general de a mai da credite in valuta. In acelasi timp, Ghizzoni sustine ca grupul italian nu poarta negocieri pentru vanzarea unor filiale din regiune.
Totusi, el a precizat ca pozitiile grupului pe diferite piete sunt revizuite constant, iar UniCredit nu este atasat ideologic de niciuna dintre investitiile sale. Grupul UniCredit este intr-o perioada de consolidare a capitalului si de reevaluare a stategiilor de business pe fondul tubulentelor de pe pietele financiare internationale.
Majoritatea bancilor de pe piata locala asteapta in aceste zile limpezirea situatiei de pe piata monetara pentru a vedea la ce niveluri se stabilizeaza ratele de dobanda la lei dupa evolutiile explozive din ultimele zile.
In cazul finantarilor in valuta, bancile continua sa transfere asupra clientilor cresteri ale costurilor de atragere a resurselor in moneda straina.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO