Bănci și Asigurări

UniCredit: Abia acum companiile descopera factoringul

09.05.2010, 23:10 132

Blocajul financiar si scaderea vanzarilor au determinatcompaniile sa caute surse alternative de finantare la creditelebancare clasice, iar bancile sunt mai usor de induplecat sa deaimprumuturi sub forma serviciilor de factoring, care presupunoferirea de lichiditati in schimbul preluarii creantelor, spuneAlecsandra Valasuteanu, seful departamentului de factoring alUniCredit Tiriac Bank.
"Cat timp piata era pe o tendinta ascendenta, multe companiiconsiderau ca nu are rost sa le colecteze banca facturile. Daca unclient intarzia, nu era o problema. Si asigurarile erau vazutealtfel", spune Valasuteanu.
Anul trecut perceptia s-a schimbat brusc, insa multi antreprenoris-au hotarat prea tarziu, cand afacerile lor erau deja afectate."Au devenit interesati cand debitorii lor deja nu mai plateaufacturile."
Si bancile sunt mai confortabile sa ofere finantari pentru nevoilecurente sub aceasta forma decat prin linii de credit de capital delucru, pentru ca au un control mai mare. Piata locala de factoringeste dominata de marile banci - BCR, BRD, UniCredit sau Raiffeisen,care vand astfel de servicii prin divizii interne. Pe piata suntinsa activi si mai multi jucatori independenti. Factoringulpresupune nu doar scontarea facturilor, ci si urmarirea incasariisi eventual asigurarea riscului de neplata din partea debitorului.Valasuteanu spune ca numarul de solicitari de finantari din parteaclientilor potentiali a crescut anul trecut, insa doar 40% dincereri au fost acceptate. Spre exemplu, anul trecut UniCredit aavut 500 de solicitari pentru servicii de factoring de import. Anultrecut UniCredit a avut afaceri din factoring de 571 de milioane deeuro, in scadere cu 20% fata de 2008, contractia fiind generata inspecial de scaderea afacerilor companiilor din portofoliu.
"Am avut clienti care au luat decizia sa reduca cu 50% vanzarile,pentru ca nu mai avea incredere ca recupereaza banii. Dar astfel auramas in piata." UniCredit a avut anul trecut 150 de companii careau contractat servicii de factoring, fiecare avand cate 3-4debitori ale caror facturi le scontau.
Majoritatea clientilor sunt interesati sa obtina lichiditati incontul facturilor emise si banca sa le administreze colectareacreantelor. Circa un sfert opteaza si pentru asigurarea incasariisumelor facturate. Pentru aceste serviciu, factorii lucreaza cucompanii de asigurari specializate pe zona creditelorcomerciale.
Valasuteanu vorbeste de asemenea despre potentialul de crestere alpietei locale de factoring. La un volum de circa 1,4 miliarde deeuro in 2009 (in scadere cu 15% fata de anul precedent, potrivitdatelor Factors Chain International), serviciile de factoringreprezinta circa 1,2% din Produsul Intern Brut. La nivel regional,pe pietele din Europa Centrala si de Est factoringul are o ponderemedie de 3% din PIB. "Este o tinta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO