Bănci și Asigurări

Ungurii de la OTP Bank au numit un nou sef pentru filiala locala

Ungurii de la OTP Bank au numit un nou sef pentru filiala locala

Laszlo Diosi, noul sef al OTP Romania

23.04.2007, 18:56 108

Laszlo Diosi va prelua conducerea OTP Bank Romania din pozitia de director general, inlocuindu-l astfel pe Frigyes Harshegyi, al carui mandat va ajunge la final in luna mai.
Harshegyi, care a condus operatiunile filialei locale a OTP Bank Ungaria din primavara lui 2005, urmeaza sa fie numit consilier sef al presedintelui grupului.
Laszlo Diosi a fost director general adjunct, responsabil cu zona de retail banking in echipa lui Harshegyi. Numirea sa la conducerea bancii urmeaza sa fie supusa aprobarii actionarilor la Adunarea Generala programata la sfarsitul acestei luni.
In cadrul Adunarii, actionarii vor lua in discutie si modificarea organismelor de conducere a bancii, urmand sa fie implementat un model utilizat deja la filiala din Bulgaria. Astfel, corpul suprem de conducere al actionarilor va fi Consiliul de Supraveghere, in timp ce Consiliul de Administratie va fi alcatuit din membri ai conducerii locale. OTP Bank Nyrt. (Ungaria), cel mai mare grup financiar de pe piata maghiara, detine 100% din capitalul OTP Bank Romania (OBR).
Maghiarii au intrat pe piata la jumatatea lui 2004, prin achizitia RoBank, unul dintre cei mai mici jucatori din sistem. OBR controla la sfarsitul anului trecut active de 781 milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de 1,5%. Pana la sfarsitul acestui an, banca ar trebui sa ajunga sa opereze o retea de 100 de unitati, fata de 66, cate avea in decembrie anul trecut.
Maghiarii si-au propus sa ajunga la o cota de piata de 4%-5% pe termen mediu. In decembrie, OBR a anuntat ca detine o cota de 3,8% pe zona creditelor imobiliare si ipotecare, respectiv o cota de 2,1% pe segmentul creditelor pentru clienti individuali. Incepand din 2005, OBR a intrat pe pierderi, pe fondul costurilor mari de expansiune.
In 2006, banca a inregistrat o pierdere de aproximativ 10 milioane de euro, cu 25% mai mare decat cea din 2005. Banca nu asteapta profit nici anul acesta, in conditiile in care expansiunea teritoriala agresiva va continua.
Activele OTP Bank Romania ar trebui sa creasca anul acesta cu putin peste 23%, pana la 238,5 miliarde de forinti maghiari (echivalentul a aproximativ 970 de milioane de euro), potrivit planurilor de dezvoltare ale grupului. In aceste conditii, maghiarii estimeaza ca filiala locala va reusi sa isi majoreze usor cota de piata, la 1,6%, fata de 1,5% in decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO