Bănci și Asigurări

Ungaria ar putea trece la euro până la finalul anului viitor, Bulgaria face tot posibilul pentru a adopta moneda în 2025

Ungaria ar putea trece la euro până la finalul anului...

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2023, 00:06 2042

Ungaria ar putea îndeplini cri­­teriile de convergenţă pentru adop­tarea monedei unice europene până la finalul anului viitor, a anunţat preşedin­tele Consiliului Fiscal al ţării, Arpad Kovacs, potrivit Daily News Hungary.

De la 25,4% în februarie, inflaţia ar putea coborî la aproximativ 3% până în vara anului viitor. Datoria publică raportată la PIB va scădea sub 70% până la sfârşitul anului vii­tor, iar deficitul bugetar este de aş­teptat să atingă aproximativ 2,9%, a adău­gat acesta.

Creşterea economică este de aşteptat să atingă aproximativ 1% în acest an, înainte de a urca la 3,5-4% în 2024, a declarat Kovacs. Inflaţia va scădea sub 10% până la finalul a­ces­tui an, iar estimările indică un mediu inflaţionist mai bun anul trecut, a adă­ugat oficialul maghiar.

Din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, Ungaria ar putea ajunge la jumătatea clasamentului ţărilor UE până în 2029.

Forintul maghiar este una dintre cele mai vulnerabile monede naţio­nale din lume, extrem de sensibilă la schimbările economice de la nivel mondial şi regional. Deşi guvernul nu doreşte trecerea la euro, majoritatea ungurilor şi-ar dori acest lucru.

Portfolio argumentează că gu­ver­nul şi strategii din Ungaria încear­că să minimalizeze avantajele intro­du­cerii euro, însă între timp o euroi­zare spontană are deja loc în econo­mia maghiară. Companiile calculea­ză în euro. În plus, multe gospodării îşi ţin economiile în moneda unică.

Ungurii consideră că dacă ar folosi euro, inflaţia nu ar mai fi cea mai ridicată din UE în ţara lor. Mulţi cred că au nevoie de o monedă mai puţin vulnerabilă.

Guvernul maghiar ţine de ideea că Ungaria nu ar trebui să utilizeze euro până când nu va ajunge la cel puţin 90% din nivelul de dezvoltare al UE. Însă este posibil ca acest lucru să nu se întâmple niciodată, argu­men­tează Portfolio.

Bulgaria în schimb depune toate eforturile pentru a intra în zona euro nu mai târziu de 1 ianuarie 2025, se arată într-o declaraţie a ministerului bulgar de finanţe publicată ca reacţie la speculaţiile din presă potrivit că­rora adoptarea euro ar putea fi amâ­nată din nou după data respec­tivă, notează Euractiv.

Bulgaria a întâmpinat probleme pe calea către aderarea la zona euro, iniţial planificată pentru 1 ianuarie 2024. Printre acestea, inflaţia ridicată, lipsa unui guvern stabil în ultimii doi ani şi incapacitatea de a forma majo­ritatea necesară pentru adoptarea proiectelor de lege ce trebuie adopta­te în timp ce ţara se află în antica­mera zonei euro.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO