Bănci și Asigurări

Un nou termen pentru fuziunea NBG-Eurobank: sfârşitul lunii februarie

Un nou termen pentru fuziunea NBG-Eurobank: sfârşitul lunii februarie

Foto: AFP

Autor: Ciprian Botea

10.01.2013, 00:03 888

Grupul National Bank of Greece (NBG) ar putea încheia prealuarea rivalilor de la Eurobank până la sfârşitul lunii februarie, acţionarii Eurobank mai având maximum opt săptămâni să decidă dacă acceptă oferta NBG, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Oferta de preluare a primit deja aprobarea supraveghetorului pieţei elene de capital.

Fuziunea dintre cele două grupuri, anunţată iniţial în toamna anului trecut, va conduce la crearea celei mai mari bănci din Grecia, cu active de 180 miliarde de euro. Efectul pe piaţa românească al acestei fuziuni va fi consolidarea într-un jucător de top zece a Bancpost şi a Băncii Româneşti.

Noua entitate locală va administra active de peste 4 mld. euro şi va deţine o cotă de piaţă de circa 5%. Aceasta înseamnă că banca nou-creată va urca pe poziţia a şaptea în sistemul bancar şi va avea o reţea de aproape 400 de sucursale şi agenţii şi peste 4.500 de angajaţi.

Consolidarea vine în contextul în care cele două bănci s-au luptat în ultimii doi ani cu pierderile generate de creditele neperformante şi au avut nevoie de injecţii de capital de zeci de milioane de euro. Detaliile fuziunii dintre cele două bănci locale nu au fost făcute publice deocamdată, dar noua entitate ar putea prelua numele Bancpost - văzut ca un brand mai puternic.

La nivelul grupului, grecii au stabilit însă deja numele şi conducerea noii entităţi. Poziţia de CEO va fi deţinută de Alexandrous Tourkolias, actualul şef al NBG, în timp ce funcţia de preşe­din­te neexecutiv îi revine lui George Zanias. De asemenea, noua bancă va prelua denumirea NBG. Ac­ţionarii Eurobank vor primi 58 de acţiuni în cadrul noii entităţi în schimbul a 100 de acţiuni Eurobank.

Fuziunea din Grecia vine după mai multe încercări de consolidare a sistemului bancar sub presiunea crizei şi după ce anterior NBG şi Eurobank au avut discuţii separate cu Alpha Bank privind o eventuală fuziune, dar negocierile au eşuat în ambele cazuri. De asemenea, NBG, Eurobank şi Piraeus au avut în prima parte a anului discuţii pentru a forma o singură instituţie de credit.

Singura tranzacţie încheiată până în acest moment pe piaţa bancară din Grecia este preluarea de către Piraeus a băncii de stat ATE Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO