Bănci și Asigurări

Un burete pentru lichiditatea pietei monetare: certificate de depozit ale BNR

21.04.2004, 00:00 30



Dupa o lunga perioada de tatonari, Banca Nationala se pregateste sa lanseze luna viitoare primele sale emisiuni de certificate de depozit destinate bancilor comerciale, a anuntat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Banca centrala intentioneaza sa-si intareasca astfel capacitatea de sterilizare a excesului de lichiditati de pe piata monetara si, implicit, de control asupra inflatiei.



Cel putin intr-o prima faza, noile instrumente vor avea maturitatea de trei luni.



Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a vandut certificate de trezorerie pe trei luni la o dobanda medie de 18,44% pe an.



Oficialii Finantelor au afirmat in mai multe randuri ca intrarea BNR pe piata scadentei de trei luni nu va determina eliminarea acestei scadente din portofoliul de instrumente al Trezoreriei statului.



Decizia BNR de a lansa certificatele de depozit se bazeaza pe considerentul ca depozitele pe o luna folosite pentru absorbtia lichiditatilor de pe piata interbancara se dovedesc insuficiente, chiar cu o dobanda majorata pana la 21,25% din noiembrie anul trecut. Si aceasta inclusiv in conditiile in care Ministerul Finantelor a intarziat sa sprinjine efortul de sterilizare al BNR, concentrandu-se pe reducerea costurilor cu finantarea deficitului bugetar si a datoriei publice, preferand piata externa celei interne pentru imprumuturi.



Banca centrala se arata astfel dispusa sa suporte costuri suplimentare - legate de gestionarea noilor instrumente - pentru a avea o pozitie mai puternica pe piata monetara, in conditiile in care nu are sanse sa-si schimbe prea curand pozitia de debitor net fata de sistemul bancar.



Ramane de vazut in ce masura se va dezvolta o piata secundara a certificatelor de depozit ale BNR, atat timp cat in cazul certificatelor de trezorerie cea mai mare parte a tranzactiilor "secundare" se deruleaza intre banci si clientii acestora, sub forma unei piete paralele si nu legate de piata primara.



Pentru inceput, certificatele bancii centrale vor putea fi cumparate numai de bancile comerciale, insa exista si posibilitatea deschiderii ulterioare a accesului la aceste instrumente si pentru persoane juridice si persoane fizice, dupa modelul pietei titlurilor de stat.



La sfarsitul anului trecut, guvernatorul BNR exprima insa retineri fata de aceasta varianta, avand in vedere experienta poloneza in domeniu.



Banca centrala incearca si prin noul instrument sa se pozitioneze cat mai bine pentru a apara obiectivul de reducere a inflatiei la 9% la sfarsitul lui decembrie, care reprezinta un adevarat pariu pentru credibilitatea politicilor economice ale Romaniei. Dupa trei luni din acest an, inflatia era de 2,2%. Rata annuala a inflatiei coborase la 13,1% fata de 14,1% la sfarsitul lui 2003. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO