Bănci și Asigurări

Un bancher şef peste Trezoreria statului: înainte cerea dobânzi mari de la stat, acum trebuie să le scadă

Un bancher şef peste Trezoreria statului: înainte cerea dobânzi mari de la stat, acum trebuie să le scadă

Autor: Razvan Voican

20.02.2012, 00:03 481

Încă o ieşire pe piaţa externă, rambursarea unor eurobonduri de 700 mil. euro în mai şi a unor obligaţiuni în euro pentru piaţa internă de circa 800 mil. euro în noiembrie, consolidarea trendului de reducere a costurilor de finanţare în lei şi extinderea maturităţii titlurilor de stat ar putea fi principalele ţinte ale lui Cristian Sporiş, şeful trezoreriei Raiffeisen Bank ales de Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor, să preia funcţia de secretar de stat responsabil cu administrarea datoriei publice.

Sporiş, 35 de ani, care lucrează de 10 ani pentru austriecii de la Raiffeisen, s-a hotărât în a doua parte a săptămânii trecute să accepte postul de la Finanţe, afirmă surse de pe piaţă. Din 2005 el staţiona pe postul de director executiv pe trezorerie şi pieţe de capital. Zilele acestea ar urma să-şi încheie socotelile cu banca, iar la sfârşitul săptămânii să-şi preia noua funcţie de şef peste Trezoreria statului în funcţie de finalizarea formalităţilor.

Drăgoi l-a ales dintr-o listă care includea atât oameni din banking, cât şi din Finanţe. Piaţa a primit cu entuziasm vestea nominalizării lui Sporiş ca secretar de stat, însă şi responsabilitatea este pe măsură: ca trezorier de bancă el ştie exact problemele de care se plâng băncile în relaţia cu managerii datoriei publice şi rămâne de văzut ce soluţii va găsi pentru a creşte performanţa Trezoreriei statului în condiţiile în care controlul costurilor cu dobânzile aferente datoriei publice constituie o miză majoră. Până acum era pe poziţia băncilor care caută dobânzi cât mai mari de la stat, acum va presa exact în sens invers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO