Bănci și Asigurări

UE cauta sa previna dezechilibre bancare

07.04.2008, 18:48 12

Ideea unei singure autoritati de supraveghere a bancilor din Uniunea Europeana a revenit in discutia Consiliului Ministrilor de Finante din tarile membre, care au avut vineri o reuniune informala in Slovenia.
Dezbaterea a avut loc in contextul semnarii unui memorandum privind stabilitatea financiara, respectiv pentru consolidarea mecanismelor de supraveghere bancara transfrontaliera, cu accent pe supravegherea grupurilor financiare care opereaza in mai multe tari.
Pe baza memorandumului, statele membre au fost invitate sa le acorde "mandat european" autoritatilor nationale de supraveghere bancara, astfel incat acestea sa aiba in vedere dimensiunea europeana a multor institutii financiare.
Franta se numara printre tarile in favoarea infiintarii unui supraveghetor unic, in timp ce Germania respinge o asemenea idee. Astfel de discutii survin in conditiile in care mari banci, inclusiv din Elvetia, continua sa anunte pierderi masive din cauza crizei subprime. Cel putin deocamdata, ministrii de finante si bancherii centrali din UE nu intrevad semne ale unor eventuale probleme de solvabilitate la bancile din tarile membre, considerand ca sistemul financiar europeana traverseaza turbulentele de pe o pozitie destul de solida. Totusi, au facut apel catre institutiile financiare sa dea publicitatii integral si imediat valoarea pierderilor inregistrate din cauza crizei creditului. De asemenea, au solicitat agentiilor de rating sa ia masuri de autoreglementare pentru imbunatatirea modului de operare.
Nu in ultimul rand, ministrii de finante au convenit sa ia masuri pentru imbunatatirea functionarii comitetelor europene de supraveghere, astfel incat sa fie in masura sa dea semnale de alarma in cazul unei amenintari la adresa stabilitatii financiare din UE. Opereaza trei astfel de comitete de supraveghere: pentru piata bancara, pentru asigurari si pensii ocupationale si pentru burse. De asemenea, a fost discutata problema impartirii eforturilor de salvare a unei banci europene care ajunge sa aiba probleme de solvabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO