Bănci și Asigurări

Tranzactii de 3,2 miliarde de dolari pe carduri Visa intr-un an

24.06.2005, 18:14 15

Tranzactiile pe carduri Visa au totalizat in perioada martie 2004 - martie curent peste 3,2 mld. dolari (2,6 mld. euro), marcand o crestere cu aproape 62% comparativ cu intervalul precedent.

In acest timp numarul total al tranzactiilor a depasit 50 de milioane, marcand o crestere cu peste 23% comparativ cu anul fiscal precedent.

"Denominarea reprezinta o provocare semnificativa, dar si o oportunitate pentru dezvoltarea industriei de carduri. Pentru posesorii de carduri, utilizarea lor va fi mult mai simpla, dar si mai sigura decat plata prin numerar, care presupune multiple bancnote si monede, noi si vechi. In mod similar, comerciantii care accepta plata electronica vor economisi resurse (bani si timp) pe care altfel le-ar risipi cu sortarea, numararea si transportul unor mari cantitati de numerar", a declarat Catalin Cretu, regional manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International.

In anul fiscal martie 2004 - martie 2005 numarul tranzactiilor efectuate la comercianti a ajuns la aproape patru milioane, marcand astfel o crestere cu 120% fata de perioada similara precedenta.

Cheltuielile la comercianti au continuat de asemenea trendul ascendent. Cumpararile de la comercianti achitate cu cardul au totalizat 200 de milioane de dolari (166 milioane de euro) in acest interval, cresterea anuala fiind in aceste conditii de 100%.

Cu toate acestea, romanii continua sa utilizeze cardurile preponderent pentru extragerea de numerar de la ATM-uri, aceste operatiuni reprezentand aproape 98% din totalul sumelor tranzactionate. Ponderea este insa in scadere fata de anii precedenti.

La sfarsitul lunii martie existau in Romania aproape 3 milioane de carduri Visa, dintr-un total de putin peste sase milioane, recunoscute ca fiind valide de catre Banca Nationala. Cardul Visa Electron reprezinta 87% din totalul produselor Visa de pe piata.

Reprezentantii Visa sustin ca si celelalte segmente au inceput sa se dezvolte. Astfel, la sfarsitul lui martie existau pe piata peste 236.000 de mii de carduri de credit Visa, majorarea fiind de 17%.

Un segment atac recent este cel al produselor premium, pana in prezent fiind emise mai bine de 1.200 de carduri Visa Gold, de aproape doua ori si jumatate mai mult decat in martie precedent.

Pe segmentul cardurilor destinate companiilor, Visa are emise aproape 67.000 de carduri Visa Business, cu 26% mai mult decat in martie 2004.

"O data cu deschiderea recenta a unui birou Visa in Romania, in mai anul acesta, suntem hotarati sa continuam dezvoltarea unei piete de plati fara numerar in Romania", a mai declarat Cretu.

Reteaua de acceptare a continuat sa se extinda. Astfel, la sfarsitul lui martie peste 16.500 de locatii comerciale acceptau cardurile Visa, cresterea fiind de aproape 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO